Minder meldingen van geweld tegen toezichthouders Leeuwarden in 2019

Het Leeuwarder gemeentehuis aan de zijde van de Nieuwestad. Foto LC/Erwin Boers

Twintig mensen zijn vorig jaar aangehouden voor geweldpleging tegen toezichtmedewerkers van de gemeente Leeuwarden. Dit zijn er dertien minder dan in 2018.

Medewerkers deden ook minder vaak melding van geweld en mondelinge agressie. In 2019 ging het om 48 gevallen, tegen 69 meldingen in 2018, dat in verschillende opzichten een piekjaar lijkt te zijn geweest. Lang niet al het gewelddadige gedrag wordt overigens gemeld door de medewerkers. Die laten het soms over zich heen komen. ‘Dit soort incidenten worden soms onder het mom van ‘een brede rug’ geaccepteerd’, schrijft de gemeente hierover in haar handhavingsverslag. Meldingen blijven soms ook uit, omdat medewerkers een aanhouding en de bijbehorende afwikkeling soms te tijdrovend vinden.

‘Het afgelopen jaar hebben handhavers vijf keer met fysiek geweld als slaan en schoppen te maken gehad. In twintig gevallen is een verdachte aangehouden, afgevoerd naar het politiebureau en voorgeleid aan de hulpofficier van justitie. In alle gevallen dat een aanhouding plaatsvond door de handhavers zijn handboeien gebruikt’, meldt het verslag.

Geweldplegers riskeren pittige straffen: ‘Als een slachtoffer bij de uitoefening van zijn of haar beroep te maken krijgt met agressie en geweld, wordt de ernst van het feit door het Openbaar Ministerie als 200 procent zwaarder beoordeeld.’

Het afgelopen jaar zijn verschillende toezichtwagens langs de Groeneweg in brand gestoken. Bij de medewerkers hakte dit er flink in.