Wat gaat Leeuwarden doen met de miljoenen uit het Woonakkoord dat vorige week werd gesloten tussen minister Kajsa Ollongren en de PvdA en GroenLinks? Vooral haast maken, is nu het devies.

Dat Leeuwarden in aanmerking zou komen voor een deel van de 450 miljoen euro, lag in de lijn der verwachting. De stad stond immers op de lijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken, samen met veertien andere steden.

Het geld is bedoeld voor in totaal zestien wijken die kampen met grote problemen die niet zomaar op te lossen zijn. En ook voor een twaalftal krimpgebieden.

,,We waren wat verrast dat het geld nu al vrijgegeven wordt. Het was de verwachting dat dat pas door het nieuwe kabinet zou worden gedaan. Dus we moeten nu ambtelijk snel opschalen om de plannen in te dienen”, aldus wethouder Hein de Haan.

Impuls voor wijk

Het geld van Ollongren komt in een fonds, waaruit initiatieven worden gefinancierd. ,,Het gaat daarbij niet alleen om bouwprojecten, maar ook sociale projecten die erop gericht zijn om wijken een positieve impuls te geven”, zo legt De Haan uit.

De lijst van Leeuwarden is uitgebreid. Van de grootschalige aanpak van Heechterp (het vervangen van meer dan 500 woningen) tot de nieuwbouw in het gebied van het Cambuurstadion. ,,Maar ook kleine projecten zoals het aanstellen van een buurtconciërge kan voor een bijdrage uit het fonds in aanmerking komen. Maar in Heechterp gaat het ook niet alleen om sloop en nieuwbouw, daar gaat ook vanuit de sociale kant veel geld naar toe.”

Hoeveel geld er voor Leeuwarden beschikbaar is, daarover kan De Haan nog niets zeggen. ,,Maar bij dit soort fondsen gaat het niet om tonnen maar miljoenen.”

Plan voor de Vlietzone

Ook de verbetering van de Vlietzone staat op de lijst van projecten waarvoor de gemeente Leeuwarden geld uit het fonds hoopt te halen. Alleen, daar worden de plannen niet door de gemeente ontwikkeld, maar door de wijk zelf. Onder begeleiding van stedenbouwkundig bureau HKB, dat wordt betaald door de gemeente om de plannen te helpen ontwikkelen.

,,Wij zijn bezig met een plan voor de lange termijn van de Vlietzone. Waar willen we met de wijk staan over tien, twintig, dertig jaar. En dan gaat het om verduurzaming, de energietransitie, het herontwikkelen van delen van de wijk maar misschien ook wel het uitkopen van huisjesmelkers’‘, aldus De Haan.

De Vlietzone is het laatste jaar veel in het nieuws gekomen omdat de wijk kampt met een groot aantal problemen. Veel panden zijn in het bezit van huisjesmelkers en maken vaak een verwaarloosde indruk. Ook zitten er veel zorgaanbieders in de wijk die zorgen voor de nodige overlast.

,,Wat we nu doen is de informatie uit de wijk halen, om een goed beeld te krijgen van wat belangrijk is om aan te pakken. Maar om alles in een goed plan te bundelen hebben wij behoefte aan begeleiding, en die krijgen we van HKB.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Woningmarkt
Vlietzone
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct