Het sportcomplex in de nieuwe Leeuwarder wijk Middelsee kan ruimte bieden aan een zwembad en trainingsvelden voor Cambuur.

Dit zei sportwethouder Hilde Tjeerdema (D66) gisteren tegenover de gemeenteraad. ,,We praten met Cambuur over een nieuwe trainingslocatie.’’ Ze wil ook opnieuw in gesprek met voetbalclub FVC . Het is belangrijk dat ze ,,de deze relatie herstelt’’ zei Frits Rijpma (ChristenUnie), gesteund door andere partijen.

‘Gemeente luistert slecht’

FVC liet deze winter weten af te zien van een verhuizing vanaf Wiarda naar Middelsee. De club vindt dat de gemeente slecht luistert en communiceert. Het bestuur is ook teleurgesteld door de gewijzigde plek. Het sportcomplex zou eerst bij het Landbouwmuseum komen, maar later koos de gemeente voor een locatie bij het spoor. Die ligt te ver van de bestaande stad, vinden de meeste clubleden.

Tjeerdema blijft toch inzetten op de nieuwe locatie: ,,Dat is echt een heel mooie plek, midden in de wijk.’’ Sowieso wordt er gedacht aan een sporthal. Samen met BV Sport wordt gekeken naar een zwembad, maar dit is nog geen uitgemaakte zaak.

De politieke partijen bestookten Tjeerdema en collega-wethouder Hein de Haan (PvdA) met vragen over Middelsee, de nieuwe wijk waar uiteindelijk 3200 woningen moeten verrijzen. De gemeente heeft hier de meeste grond al in handen en moet nu tempo maken, vindt De Haan: ,,We hebben een schreeuwend tekort aan woningen.’’

Grote pauze

Veel politieke partijen zien door de bomen het bos echter niet meer, want Leeuwarden is met veel bouwplannen tegelijk bezig. Ze vinden De Haans recente uitlatingen over nog eens 10.000 extra woningen verwarrend. Daarom nemen de wethouders en de raad de komende weken extra tijd om alle plannen verder door te spreken.

Als het aan de Jan Willem Tuininga (FNP) ligt, last De Haan zelfs een grote pauze in. Eerst moet duidelijkheid komen over de woningbouwplannen in de dorpen en de omstreden nieuwbouwwijk De Hem, vindt hij.

GroenLinks vroeg meer duidelijkheid over een wijkgebouw en de ,,sociale structuur’’. Volgens De Haan wordt er eerst geen wijkgebouw neergezet, maar is hier later wel ruimte voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct