Drie of meer en niet genoeg afstand? Dat is nu overal strafbaar

Een groot informatiebord bij de beeldenfontein op het Stationsplein in Leeuwarden wijst mensen op hun gedrag : ‘Corona, neem het serieus’ en Houd 1,5 meter afstand van elkaar’. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Waar je ook bent: wie met drie of meer mensen is en niet voldoende afstand houdt is strafbaar. Op aandringen van de 25 voorzitters van de Veiligheidsregio’s heeft minister Grapperhaus de maandag afgekondigde maatregelen versimpeld.

Burgemeester Sybrand Buma was een van de voorzitters van de Veiligheidsregio’s die aandrongen op de versimpeling. ,,In de eerste versie moest een gebied aangewezen zijn in de noodverordening om te kunnen handhaven. Of het gebied moest bij een geconstateerde overtreding van de regel aangewezen worden. Het punt was dat het al niet mag dus maak het dan duidelijk zodat er overal gehandhaafd kan worden.”

Volgens Buma wordt die regel - ook zonder straffen op te leggen - in Friesland goed nageleefd. ,,Ik heb nog geen meldingen gehad over boetes die uitgeschreven zijn. Hetgeen wat ik hoor, ook van de andere Friese burgemeesters, gaat dat beeld op voor de hele provincie. Als mensen toch met drie of meer zijn en onvoldoende afstand houden, dan is aanspreken tot nu toe voldoende gebleken.”

In de maatregelen die maandag door het kabinet zijn afgekondigd, hebben burgemeesters ook de mogelijkheid om gebieden af te sluiten. Bijvoorbeeld stranden of andere (recreatie-) gebieden. ,,Daarover komt nog een mededeling, wat daar aan gedaan gaat worden. Want hoe gaan we in Friesland om met de recreatiegebieden? Dat is natuurlijk een onderwerp dat hier veel speelt met alle campings en watersport.”

home
net-binnen
menu