Er komen meerdere onafhankelijke onderzoeken naar mogelijke misstanden binnen popcentrum Neushoorn. Zowel de gemeente Leeuwarden als het Friesland College en Neushoorn zelf willen dat.

De website liwwadders.nl publiceerde vrijdag een verhaal over vrijwilligers van Neushoorn en stagiaires van het Friesland College die zich binnen het popcentrum niet veilig voelen. ‘Meiden’ zouden door technici van het podium worden verleid tot seks en drugsgebruik, er zou sprake zijn van machtsmisbruik. Klachten daarover zouden door de leiding worden gebagatelliseerd, aldus de nieuwssite.

,,Ieder geluid over mogelijk misbruik is er een teveel. En moet daarom tot op de bodem worden uitgezocht”, reageert cultuurwethouder Hein Kuiken.

Op zoek naar signalen

Tamara Bok, voorzitter van het bestuur van Neushoorn, zegt zich niet te herkennen in het beeld dat geschetst wordt. ,,Wij werken graag mee aan een onderzoek, op zo kort mogelijke termijn. De inhoud van het artikel raakt (oud-) medewerkers, stagiaires en vrijwilligers. We hechten er zeer aan dat er een getrouwe weergave komt.”

Het Friesland College is na de publicatie vrijdag actief op zoek gegaan naar eventuele negatieve ervaringen van stagiaires bij Neushoorn. ,,Maar dat heeft geen enkel signaal opgeleverd dat het verhaal van Liwwadders bevestigt”, zegt Jan Dijksma van het Friesland College zondagmiddag laat.

Los van het onafhankelijke onderzoek dat gemeente, Neushoorn en het Friesland College willen, komt er nog een onderzoek. Van de SBB - de Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven - dat accreditaties afgeeft voor stageplekken.

De politieke partij Gemeentebelangen had vrijdag na publicatie van het verhaal al opgeroepen tot een onderzoek.

Oud-directeur overweegt juridische stappen tegen Liwwadders

Yvonne Bleize, tot voor kort directeur van Neushoorn, laat uitzoeken of het mogelijk is om juridische stappen tegen Liwwadders te ondernemen. ,,Mijn opvatting is dat als het om zo’n ernstige aanklacht gaat, er maar een partij is die het zou moeten onderzoeken, en dat is het Openbaar Ministerie”, aldus Bleize.

Volgens het artikel zou Bleize ‘klachten onder de pet hebben gehouden’ en ‘de meest kwetsbare medewerkers onvoldoende hebben beschermd’. Liwwadders stelt zich op meerdere bronnen te baseren.

,,Klachten met betrekking tot seksuele intimidatie of ongewenst gedrag die mij bereikt hebben, gingen nooit verder dan dat iemand ‘te dichtbij kwam’, of ongewenst een hand op een schouder legde. Maar niet van het betasten van borsten of billen of erger.”

Volgens Bleize worden klachten, als ze er zijn, altijd door twee mensen binnen Neushoorn behandeld. ,,We hebben de afgelopen jaren wel eens afscheid genomen van vrijwilligers na bijvoorbeeld een conflict of vanwege iemands gedrag. Daar hebben we ook dossiers van. Het is moeilijk vechten tegen dit soort publicaties, ik juich een onderzoek dan ook toe want dit werkt beschadigend voor mensen.”

In het artikel op Liwwadders wordt onder meer geschreven over in beslag genomen drugs die later op tafel zouden hebben gestaan in de personeelsruimte, in plaats van opgeborgen te worden. Over seks op de bovenring van de grote zaal tijdens concerten waarbij ‘anderen’ een oogje in het zeil hielden.

‘Nooit iets gemerkt wat lijkt op seksuele intimidatie’

Onder de 150 vrijwilligers van Neushoorn sloeg het artikel in als een bom, blijkt uit gesprekken met meerdere van hen. ,,Ik heb nooit iets gemerkt of meegemaakt wat lijkt op seksuele intimidatie. Of dat vrijwilligers of stagiaires onder druk werden gezet door personeelsleden”, reageert Esther van Asma, sinds de start van het popcentrum in 2015 vrijwilliger.

Ook Brigitte Schocke - vier jaar vrijwilliger, de laatste twee jaar ook beroepskracht - verwerpt dat er sprake zou zijn van wantoestanden binnen Neushoorn. ,,Ik heb zelf nooit iets dergelijks meegemaakt en er ook nooit van gehoord. Seks tijdens concerten op de bovenring van de grote zaal? Daar staan dan fotografen. Of gasten van de band. Als er al eens een keer iets voorvalt, dan wordt het meteen opgepakt binnen Neushoorn.”

,,Ik ken alle roddels binnen Neushoorn en ken iedereen. Maar hier is in de vier jaar dat ik bij Neushoorn ben, nooit sprake van geweest”, reageert Stela Dimitrova. ,,En als het waar was, had ik het ook gezegd.” ,,Drugs op tafel die in een kluis zouden moeten liggen? Het is te bizar voor woorden”, zegt Jet Timmerman, bijna vijf jaar actief binnen het popcentrum. Ik kan me een incident herinneren, en daarna is er een extern vertrouwenspersoon aangesteld. Er wordt juist veel aandacht aan een veilige omgeving besteed.”

,,Tuurlijk wordt er door de jongens van de techniek wel eens een grap gemaakt. Maar mijn ervaring is juist dat iedereen binnen Neushoorn heel erg wordt geaccepteerd. En ik heb echt nooit gezien dat ‘iemand mee zou worden genomen naar een ruimte’. Het doet gewoon pijn om te horen, je wordt hiermee in een hoekje gedreven”, vult Esther Beuker aan. Zij is sinds drie jaar als vrijwilliger actief binnen Neushoorn.

Deze week volgt er een gesprek tussen de gemeente en het bestuur van Neushoorn over het onafhankelijk onderzoek. Zowel de gemeente als Neushoorn willen dat dat snel plaatsvindt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct