Meekijkspreekuren met medisch specialisten in Leeuwarden

De Stadspoli vestigt zich in een ruimte van Dokterswacht Friesland in ziekenhuis MCL. Medisch specialisten gaan hier diagnoses stellen, terwijl de behandeling vaak voor rekening van de huisarts zal komen. FOTO LAURENS KUIPERS

Patiënten kunnen vanaf donderdag door hun huisarts doorverwezen worden naar de ‘stadspoli Leeuwarden’. Op de stadspoli, in de ruimte van Dokterswacht Friesland, worden patiënten eenmalig gezien door een medisch specialist.

De specialist adviseert de huisarts vervolgens over de verdere behandeling. Daarna zal de patiënt in de meeste gevallen onder behandeling blijven bij de huisarts en is doorverwijzing naar het ziekenhuis niet nodig. Het wordt ook wel een meekijkconsult genoemd.

Voordat er meekijkconsulten waren, waren er meedenkconsulten: dan kreeg de huisarts middels beveiligde mail advies van een specialist. Op de stadspoli worden patiënten daadwerkelijk gezien door de medisch specialist. Het gaat om patiënten waarvoor de huisarts meer zekerheid wil hebben over een diagnose of behandeling.

Het is de bedoeling dat er door de stadspoli minder doorverwijzingen naar het ziekenhuis komen, zonder dat de zorg achteruitgaat.

Het advies van de medisch specialist kost de patiënt geen eigen risico. De stadspoli gaat van start met de vakgroepen gynaecologie, dermatologie en interne geneeskunde. Daarna wordt het aanbod verder uitgebreid. De stadspoli begint zijn werkzaamheden in de ruimten die de Dokterswacht in het MCL huurt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Medisch / Zorg