Mannen uit Leeuwarden en Amsterdam aangehouden voor faillissementsfraude, oplichting en witwassen

FOTO PIXABAY

De FIOD heeft donderdag een 51-jarige man uit Leeuwarden en een 42-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van faillissementsfraude, oplichting en witwassen. Er zijn doorzoekingen gedaan in een woning in Leeuwarden en een woning en bedrijfspand in Amsterdam.

Bij de doorzoeking is beslag gelegd op bankrekeningen, een Audi A7, sieraden, designerkleding, tassen en fysieke en digitale administratie. Ook is er nog een 32-jarige vrouw uit Amsterdam aangehouden in verband met witwassen.

De politie kwam de mannen op het spoor naar aanleiding van een melding over de verkoop van obligaties aan particuliere beleggers. Van deze obligaties werden de rendementen slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet uitbetaald. Ook hadden curatoren melding gemaakt van het vermoeden dat de mannen faillissementsfraude pleegden. Dit deden ze door geen administratie te voeren en te bewaren en goederen te onttrekken aan de inboedel voor het faillissement.

Het geld dat door de oplichting en de faillissementsfraude werd ‘verdiend’, is volgens de FIOD witgewassen. De mannen hebben meerdere bedrijven op hun naam staan en op de vele bankrekeningen van de bedrijven werden grote bedragen heen en weer geboekt.