Ruim tweeduizend demonstranten maken statement tijdens rustig verlopen Black Lives Matter-manifestatie in Leeuwarden.

Manifestatie tegen racisme in Leeuwarden: 'Van binnen voel ik mij minderwaardig'

Ruim tweeduizend demonstranten maken statement tijdens rustig verlopen Black Lives Matter-manifestatie in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Na protesten tegen racisme en politiegeweld in Amsterdam, Rotterdam en andere plaatsen, was Leeuwarden zaterdagavond het toneel van een Black Lives Matter-manifestatie.

‘Romte en rjocht foar ús swarte meiminsken’ staat er op het bord dat Roymer Brouwer uit Gaasterlân vasthoudt. Al ruim voor aanvang van het begin van de ‘Black Lives Matters’ zit hij op De Bult. Gevraagd naar zijn beweegredenen vertelt Brouwer geraakt te zijn door hoe er omgegaan wordt met het geluid uit de zwarte gemeenschap. Alsof we hun verhaal niet willen horen, de ogen ervoor sluiten, aldus Brouwer.

En zo zijn er tientallen mensen met borden. ‘Swarte libbens dogge der ta’. Of simpelweg de letters ‘B L M’ – Black Lives Matter. De tienjarige Hidde van der Pol is voor het eerst aan het demonstreren. Hij staat achter een groot bord met daarop de tekst: ‘Als ik president ben, is iedereen gelijk!’

De Bult stroomt vol

Een half uur voor het begin van de manifestatie is het nog rustig op De Bult. De verwachte opkomst van tweeduizend mensen lijkt te optimistisch ingeschat te zijn. Maar dan ineens komt de toeloop op gang en stroomt het terrein vol. Zo vol, dat de gemeente via social media oproept om niet meer naar De Bult te komen.

Bekijk ook | Dit was de Black Lives Matter-bijeenkomst in Leeuwarden

Op het terrein zijn stippen aangebracht zodat iedereen anderhalve meter afstand kan bewaren – wat gedurende de hele bijeenkomst goed gaat, tot vlak na achten een optreden plaatsvindt.

Meteen stroomt een deel van het publiek naar voren. De organisatie grijpt direct in, het optreden gaat pas verder nadat iedereen weer de vereiste afstand heeft genomen.

'Wat zou jij nou stomme kutneger?'

Meer dan vijftien mensen spreken het publiek op De Bult toe. Zoals Evelyn Andoh en Jamila Faber uit Leeuwarden, die vanaf het podium voorbeelden van alledaags racisme geeft. ‘Wat zou jij nou stomme kutneger?’ Of: ‘Ach man, ga bananen vreten.’ Maar ook voorbeelden van op het eerste gezicht minder harde opmerkingen zoals: ‘Waar kom jij vandaan?’

Na de toespraak ‘breekt’ Andoh op het podium. ,,Hoe goedbedoeld opmerkingen ook mogen zijn, het doet pijn. Ergens van binnen, voel ik mij minderwaardig. Lang schaamde ik me dat ik bestond”, vertelt Andoh even later. Om, opnieuw emotioneel, verder te gaan. ,,Ik loop al jaren rond met het gevoel dat ik altijd anders zal zijn en nooit ergens bij zal horen door mijn huidskleur.''

,,Ik heb altijd heimwee naar mijn geboorteland Ghana. Toch heb ik hier nu een thuis, omdat ik fijne mensen om me heen heb. Mijn vrienden zijn hier gekomen om mij te steunen. Mijn huisgenoten zijn hier. Maar het is zo pijnlijk om toch iedere dag te voelen dat je ergens niet helemaal bij hoort, anders bent. Die constante pijn heb ik altijd proberen weg te drukken. En het doet mij heel goed dat ik nu vandaag hier mag zijn zoals ik ben, dat ik hier mag staan!”

Afschaffen Zwarte Piet

Een van de laatste sprekers is Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie. Hij richt zich tot – de niet op het terrein aanwezige – burgemeester Sybrand Buma. ,,,Sybrand Buma geeft geen moer om zwarte levens. Want hij heeft tegen ons gezegd dat Leeuwarden als laatste Zwarte Piet af gaat schaffen.”

Buma liet later weten nooit gezegd te hebben dat Leeuwarden als laatste Zwarte Piet gaat afschaffen. ,,Dat is onwaar”, aldus Buma via een woordvoerder. Dat Buma niets om ‘zwarte levens zou geven’, zoals Afriyie riep, ,,laat hij voor rekening van Afriyie’’.

Tegenstanders verzamelen zich aan andere kant Ie

De Bult bij het Leeuwarder Rengerspark was als locatie gekozen omdat het een van de weinige plekken dicht bij het centrum is waar tweeduizend mensen op anderhalve meter afstand van elkaar samen kunnen komen. En het terrein is goed af te sluiten: bezoekers konden slechts via twee toegangswegen De Bult op. Bij die toegangspunten was de politie zichtbaar aanwezig. Vooraf waren er signalen dat tegenstanders de manifestatie wilden verstoren.

Aan de andere kant van de Dokkumer Ie verzamelde zich een dertigtal tegenstanders. Burgemeester Buma stelde een noodverordening in. ,,Dat betekent dat de politie mensen de toegang tot een gebied kan ontzeggen’’, legt Buma uit.

Burgemeester tevreden over verloop manifestatie

Op het moment dat een deel van de tegenstanders richting De Bult wilden komen, zette de politie de Eebrug open. Even later, toen aanwezige ‘Blokkeerfriezen’ via de Noorderbrug naar De Bult wilden komen, ging ook die brug open. ,,Maar zowel de mensen van Cambuur als de Blokkeerfriezen luisterden naar de politie en gingen daarna weg’’, aldus Buma.

De burgemeester is positief over het verloop van de manifestatie. ,,Complimenten aan de organisatie en de aanwezigen. Niet alleen hield men zich over het algemeen aan de afstandsregel en werden er mondkapjes gedragen, op het moment dat dat even mis ging, greep de organisatie ook goed in.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct