Man (33) uit Leeuwarden verdacht van diefstal na seksdate en beroving lachgaskoerier

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 33-jarige man uit Leeuwarden zou in september vorig jaar na een seksdate met een man diens pinpas hebben gestolen. En hij zou een lachgaskoerier hebben beroofd. De officier van justitie eiste dinsdag voor de aan GHB verslaafde verdachte opname in een inrichting voor veelplegers.

In de nacht van 29 op 30 mei 2020 werd een lachgaskoerier in de Jan van Capellestraat in Leeuwarden van zijn portemonnee beroofd. De koerier werd aangesproken door een onbekende man, die aanvankelijk een sigaretje wilde roken. Toen de koerier uit zijn auto stapte, pakte de overvaller zijn portemonnee af. Op camerabeelden is te zien dat de verdachte in de buurt was.

De man ontkende: hij was die nacht wel in de Jan van Capellestraat geweest, hij zou op een vriend hebben gewacht, maar hij zou de koerier niet hebben beroofd. Medio september zou hij hebben gestolen van een man met wie hij via een homo-ontmoetingssite (‘Bullchat’) in contact was gekomen. Nadat de twee seks hadden gehad, miste de andere man zijn pas en huissleutel.

Ook verdacht van beroving pizzakoerier, maar te weinig bewijs

De verdachte had tot drie keer toe contactloos gepind, volgens hem met toestemming van de eigenaar van de pas. De Leeuwarder werd aanvankelijk ook verdacht van de beroving van een pizzakoerier, in oktober 2019. Officier van justitie Roelof de Graaf oordeelde echter dat het bewijs te dun was: getuigen hadden alleen maar van horen zeggen dat de verdachte achter de beroving zat.

De officier schaarde zich achter het advies van de reclassering: de enige manier om de man van zijn verslaving af te helpen en om hem op het rechte pad te krijgen en te houden, zou de zogeheten ISD-maatregel zijn. Een maatregel die in het leven is geroepen voor stelselmatige daders (veelplegers), die hun straf uitzitten in een speciale inrichting waar gewerkt wordt aan een verslaving of psychiatrische stoornis. De maatregel duurt maximaal twee jaar.

De verdachte zelf zag de maatregel niet zitten. Hij wilde wel behandeld worden, ook wel in een kliniek, maar dat dit onder het mom van een ISD-maatregel zou moeten noemde hij „overdreven”. Volgens de reclassering is er in het verleden qua behandelingen en klinische opnames van alles geprobeerd, maar liep het elke keer al na een paar dagen spaak. De rechtbank doet op 26 april uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank