Man (30) uit Leeuwarden heeft seks met 15-jarig meisje: acht maanden cel geëist

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 30-jarige inwoner van Leeuwarden die in 2018 seks heeft gehad met een 15-jarig meisje, hoorde dinsdag een gevangenisstraf van acht maanden tegen zich eisen. De man was zich van geen kwaad bewust; hij dacht dat hij niets strafbaars deed.

Seks hebben met een minderjarige is strafbaar en dat is niet voor niks, stelde officier van justitie Eelco Jepkema. „Zo’n meisje kan de consequenties van wat ze doet niet overzien. Ze moet tegen zichzelf in bescherming worden genomen”. Daarentegen vond de verdachte het hebben van seks met een minderjarige „volstrekt normaal”. „En dat is hier het probleem”, aldus Jepkema.

De verdachte was 27 toen hij seks met het meisje had. Zij was toen 15 jaar oud. Op de zitting zei de man dat het meisje had gezegd dat ze 17 was. Bij de politie had hij in september 2018 verklaard dat hij wist dat ze nog 16 moest worden. Jepkema: „In beide gevallen was ze minderjarig”. Het meisje had ruzie met haar ouders en wilde niet naar huis. Ze mocht wel bij de verdachte slapen.

Volgens de Leeuwarder wilde het meisje zelf seks met hem hebben. Ze had zelf verklaard dat ze verliefd was op de verdachte en dat ze veel vaker seks hadden gehad. De man zou haar ‘s ochtends voor ze naar school ging hebben opgewacht bij het busstation in Leeuwarden.

Voor al die andere keren was er geen bewijs, maar de officier vond dat in elk geval bewezen kon worden dat de man eenmalig met het meisje naar bed is geweest. Ook heeft hij haar door haar mee naar huis te nemen, onttrokken aan de ouderlijke macht. Ook dat is strafbaar.

De man heeft een licht verstandelijke beperking en een IQ van 58. De reclassering vraagt zich af of de man wel zelfstandig kan wonen en of hij niet naar een beschermde woonsituatie zou moeten. Dat ziet de verdachte niet zitten.

De vader van het slachtoffer zei op de zitting dat hij het liefst zou zien dat de man voor jaren naar de gevangenis gaat. Hij diende namens zijn dochter een schadevergoeding van 12.500 euro in. De vraag is of die kan worden toegewezen. Het slachtoffer is inmiddels meerderjarig en zou dus eigenlijk zelf een schadeclaim in moeten dienen.

De rechtbank doet op 18 mei uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank