Man (24) die probeerde vriend neer te steken in Leeuwarden krijgt 1,5 jaar cel

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Tegen een 24-jarige inwoner van Almere is dinsdag 18 maanden cel plus 6 maanden voorwaardelijk geëist. Op 5 mei vorig jaar op de Nieuwestad in Leeuwarden zou de man geprobeerd hebben een vriend met een mes te steken.

Op de hoek van de Nieuwestad en de Wirdumerdijk kregen de verdachte en een vriend mot. De vriend zou eerst hebben aangeboden om de Leeuwarder een lift met zijn scooter te geven. Toen de vriend terugkrabbelde, werd de Almeerder boos. Volgens de vriend en een paar getuigen stak de verdachte eerst de achterband van de scooter lek, voor hij zijn vriend met een mes te lijf wilde gaan.

Hij zou verschillende keren met het mes hebben uitgehaald richting het hoofd en het lichaam van de vriend. De Almeerder ontkende. Bij de politie had hij gezegd dat hij waarschijnlijk een e-sigaret in de hand had, op de zitting zei hij dat het ook een telefoon kon zijn. Op de camerabeelden die op de zitting werden getoond, meende rechter Kees Post toch echt „een zwart puntig voorwerp” gezien te hebben.

Bij zijn aanhouding zou de Almeerder een agent een knietje tegen het hoofd hebben gegeven en hij zou de agent hebben uitgescholden en in het gezicht hebben gespuugd. Begin november 2018 zou de man in een horecagelegenheid aan het Groot Schavernek in Leeuwarden een vals biljet van 50 euro hebben uitgegeven.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.