MCL is digitale beelden van duizenden patiënten kwijt

Een arts bestudeert longen op een röntgenfoto. FOTO SHUTTERSTOCK

Het Medisch Centrum Leeuwarden is van 3300 patiënten digitale beelden van onder meer röntgenonderzoek, echo’s, scans en scopie-onderzoek kwijt. Bij een opschoonactie van het archief zijn deze per ongeluk gewist.

Het MCL verwacht dat de gevolgen voor de patiëntenzorg gering zullen zijn. Het gaat om beelden die een half jaar geleden zijn gearchiveerd, tussen 1 en 12 maart.

Artsen analyseren per patiënt de impact van ontbrekende beelden

Artsen analyseren per patiënt de impact en beoordelen of het noodzakelijk is nieuwe beelden te laten maken. Patiënten die het betreft en hun huisartsen worden schriftelijk geïnformeerd.

Directeur medisch facilitair bedrijf Willem Lenglet wijst erop dat het ziekenhuis nog wel de schriftelijke verslaglegging ter beschikking heeft. Volgens bestuursvoorzitter Patrick Vink kan het ontbreken van de beelden in enkele gevallen vervelend zijn. ,,Bijvoorbeeld voor oncologen, die missen nu een referentie.”

MCL spreekt van een incident en een menselijke fout

MCL had eerder geconstateerd dat het archiefsysteem begon vol te lopen door onnodige kopieën van al gearchiveerde beelden. Met de leverancier werd besloten tot opschonen van het archief met het verwijderen van de kopieën. Over een beperkte periode zijn ook de originele beelden, of delen daarvan, gewist. De opschoonactie is meteen stopgezet toen de fout eind vorige week werd ontdekt.

Volgens Vink en Lenglet is er sprake van een incident. Ze spreken van een menselijke fout. Formeel is de leverancier aansprakelijk gesteld.