Lutz Jacobi stopt als fractievoorzitter PvdA, Ekhart volgt haar op

FOTO JAN SPOELSTRA

Lutz Jacobi stopt als fractievoorzitter van de PvdA in Leeuwarden. Ze blijft wel raadslid, maar Andries Ekhart wordt de nieuwe voorzitter.

De combinatie met haar drukke baan als directeur van de Waddenvereniging en zorgen aan het thuisfront ging niet langer: ,,Privé moet ik er nu zijn, ook als mantelzorger’’, zegt Jacobi: ,,Rond de jaarwisseling had ik al het gevoel dat het niet meer ging.’’

Ze stelde haar functie beschikbaar binnen de partij. Uiteindelijk werd besloten om per 1 april een nieuwe fractievoorzitter te kiezen. Vanwege de coronacrisis ging dit met briefjes die in gesloten envelop door de kiescommissie werden opgehaald bij de raadsleden.

loading  

Ekhart rolde hieruit als de nieuwe fractievoorzitter. Hij was eerder wethouder voor de PvdA en zit nu alweer enige tijd in de gemeenteraad.

De functie van fractievoorzitter heeft in Leeuwarden veel gewicht, want de PvdA is veruit de grootste partij in de gemeenteraad en de coalitie. Jacobi was in het najaar van 2017 lijsttrekker bij de herindelingsverkiezingen. Daarvoor zat ze in de Tweede Kamer.