Lena niet vervolgd voor lachgasgebruik na ravage rit in Jan van Scorelstraat

Bewoners van de Jan van Scorelstraat bekijken de schade aan hun auto. Arodi Buitenwerf

Realityster Lena wordt niet vervolgd omdat ze onder invloed van lachgas tegen meerdere auto’s aanreed in de Jan van Scorelstraat in Leeuwarden. Dat zegt een woordvoerder van de politie. Toch is vervolging op andere gronden niet uitgesloten.

Het was zondag 28 april, rond de klok van negen uur ‘s avonds toen de Jan van Scorelstraat werd opgeschrikt door een hoop kabaal. ,,Klap, beng, klap en nog een klap en toen was het stil”, omschreef een buurtbewoonster de gebeurtenissen van die avond in de Leeuwarder Courant .

Beneden in de straat probeerde de bestuurder van de auto - volgens getuigen realityster Lena - weg te rijden totdat buurtbewoners haar tegenhielden. Bij het uitstappen vielen er meerdere ballonnen uit de auto, op de achterbank lag volgens getuigen een grote tank voor lachgas.

Lena ontkent

,,Lena ontkent dat zij lachgas heeft gebruikt”, zegt politiewoordvoerder Leo Wassing van de politie Noord-Nederland.

Vlak voordat de auto van Lena de auto’s raakte, plaatste Lena een videootje op haar Instagram-account waarin ze lachgasballonnen inhaleerde terwijl ze door Leeuwarden reed. ,,Wij hebben de video gezien en meegenomen in het proces-verbaal. Maar we kunnen niet aantonen dat er daadwerkelijk lachgas in de ballonnen zat op het moment dat ze het videootje opnam. De opname maakt wel onderdeel uit van het dossier dat is opgestuurd naar het Openbaar Ministerie dat uiteindelijk een beslissing neemt of ze al dan niet vervolgd wordt.”

Ter plekke gewist

Getuigen van de aanrijding op de bewuste avond verklaarden een dag later dat dat videootje ter plekke werd gewist. De politie zei direct na het ongeluk al dat controle op lachgas moeilijk is. Er werd wel een drugs- en alcoholtest afgenomen na het ongeluk, maar daarmee komt lachgasgebruik niet aan het licht.

In het proces-verbaal van de politie wordt nu gerept van een ander artikel op basis waarvan de realityster kan worden vervolgd, namelijk artikel 5. Dat heeft betrekking op gevaarlijk rijgedrag. ,,Dat komt erop neer dat het een ieder verboden is zich zo te gedragen dat het een gevaar op de weg oplevert. Het onvoorzichtig en gevaarlijk rijden zonder voldoende controle te hebben over het voertuig”, aldus de politie.

Wat het Openbaar Ministerie gaat doen, is nog niet bekend.