Leeuwarder zit door coronavirus 'vast' in China: 'Vakantie totaal naar de knoppen'

. ANP

Vakantie, familiebezoek en de viering van het Chinees Nieuwjaar: Gerrit van der Veer (66) uit Leeuwarden en zijn Chinese vrouw Qin hadden redenen genoeg om medio januari af te reizen naar Azië. Het coronavirus gooit echter roet in het eten. Het echtpaar zit al een tijd lang ‘vast’ in een appartementencomplex in Nanning, een miljoenenstad in het zuiden van China.

,,Deze reis was echt bedoeld als vakantie. We zouden misschien nog even naar Vietnam, of Thailand. Dat is nu totaal naar de knoppen”, verzucht Van der Veer. ,,Nu zit je als het ware gevangen.”

De regels in China zijn dit weekend maar weer eens aangescherpt. Bankbiljetten zijn uit de roulatie gehaald omdat deze volgens de Chinese regering mogelijk het virus kunnen helpen overbrengen. Van der Veer krijgt het nieuws mee, maar laat alles in betrekkelijke rust over zich heen komen. ,,We moeten afwachten”, zegt hij meermaals. ,,Maar ik ben niet bang.”

Wel is de invloed van het virus onmiskenbaar aanwezig. Even naar de supermarkt om boodschappen te doen kan niet zomaar. Van der Veer: ,,We hebben een kaart gekregen waarmee een van ons eens in de twee dagen het complex mag verlaten. Als we daarnaast boodschappen willen bestellen, moeten we dat via de telefoon doen.” De etenswaren en andere benodigdheden worden dan bezorgd in een van de kluisjes die bij de entree van het complex staan. ,,Daar hebben wij een code van. Zo hoeven mensen niet met elkaar in contact te komen.”

De kaart waarmee Gerrit en zijn vrouw eens in de twee dagen boodschappen kunnen halen (tekst gaat verder na de foto).

Het echtpaar verblijft in een buitenwijk van Nanning, in een woning van de zus van Qin. Van der Veer noemt woorden als ‘surrealistisch’ en ‘onwerkelijk’ als hij het straatbeeld bekijkt. Dat heeft te maken met de moderne bouwstijl van het in aanbouw zijnde complex, maar zeker ook met de verlaten straten. ,,Het is heel stil. Mensen zijn angstig en blijven binnen. En als ze elkaar tegenkomen, lopen ze met een boogje om elkaar heen.”

De mondkapjes zijn ook in Nanning uitverkocht. Van der Veer, sinds vorig jaar met pensioen, moet nog wennen aan de gezichtsbescherming. ,,Ik heb hem op omdat mijn vrouw het zegt”, vertelt hij lachend. ,,En als er andere mensen in de buurt zijn zet ik hem ook op.”

Ontwikkeling virus

Hij legt de situatie uit op bedeesde toon. Paniek is niet merkbaar. ,,In dit complex heerst het niet”, is zijn eenvoudige uitleg. In Nanning zijn momenteel zo’n dertig mensen besmet, zo las hij. Wel maken hij en zijn echtgenote de ontwikkeling van de epidemie mee vanuit het land waar deze ontstaan is.

Want al op 17 januari reist hij samen met Qin - de twee leren elkaar tien jaar geleden kennen via internet - af naar China, onder meer om een bezoek te brengen aan haar geboorteplaats Litang en later aan haar familie in Nanning. Dan is er al sprake van de eerste besmettingsgevallen. ,,Toen zeiden ze dat er maar veertig gevallen bekend waren”, doelt Van der Veer op de berichten die in de beginfase van de uitbraak naar buiten komen. Het virus wordt toen nog niet serieus genoeg genomen, meent de Leeuwarder. ,,Als ze meteen eerlijk waren geweest, waren we niet gegaan. Nu kunnen we niet meer terug.”

Hij ziet dat de broer van zijn vrouw, die werkt als arts, lange dagen maakt naarmate het virus zich verspreidt. ,,Hij kreeg het heel druk. Tot ‘s avonds laat stonden mensen in de rij op straat.” Inmiddels zijn meer dan vijftienhonderd mensen overleden aan het coronavirus en zijn er wereldwijd bijna 64.000 mensen besmet.

Retourvlucht geannuleerd

Hierdoor gaat het stel hun geplande retourvlucht op 12 maart niet halen, in de eerste plaats omdat KLM de vluchten vanuit China tot medio maart opschort . Bijkomend probleem: het paspoort van Qin verloopt op 15 maart en deze vervangen blijkt vooralsnog een hele klus. ,,Het kantoor om een nieuwe aan te vragen is gesloten”, aldus Van der Veer.

Ook het contact met Gate1, de webwinkel die online vluchten aanbiedt en waar ook de Leeuwarder zijn tickets kocht, is uiterst moeizaam. Mails worden niet of nauwelijks beantwoord en zijn vaak beperkt aan inhoud. ,,Ik krijg niemand te pakken en kom niet verder dan het contactformulier op de website. Ik heb nog geen persoonlijk bericht gekregen.”

De Leeuwarder hoopt dat de hele situatie snel opgelost wordt. Hij en zijn vrouw wachten eerst af of de Chinese overheidsinstanties maandag weer open gaan om het paspoort van Qin te verlengen. Dan gaan ze mogelijkheden voor een retourvlucht onderzoeken. ,,Dan hoop ik dat we straks weer lekker naar huis kunnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus