Hij kietelde meisjes uit groep vier van basisschool De Vossenburcht in Leeuwarden. Maar de Leeuwarder (30) had daar beslist geen seksuele bedoelingen bij, zo bezwoer hij donderdag bij de rechtbank.

Hij had de zevenjarigen dan wel aangeraakt, maar onder hun kleren was hij zeker niet geweest met zijn handen, zoals de aanklacht luidde.

Zijn ,,joviale’’ gedrag kwam eigenlijk voort uit de succesvolle jeugdboeken-, televisie- en filmreeks ‘Mees Kees’. Daarin staat een jonge onderwijzer centraal die op een losse manier lesgeeft en door zijn leerlingen op handen wordt gedragen.

De 30-jarige invalkracht van De Vossenburcht in Leeuwarden nam deze fictieve figuur als voorbeeld. ,,Ik wilde gewoon de leuke meester zijn’’, vertelde hij. Hij had al tien weken niet meer gewerkt en wilde graag weer lesgeven. Maar in de anderhalve dag die hij begin september vorig jaar voor groep vier stond, had hij een heel andere indruk achtergelaten

Vieze meester

De leerlingen vonden de invalmeester ,,eng’’, zo lieten ze hun juf weten toen zij na ziekte weer terug was. Hij was een gekke meester. Een vieze meester, die raar keek. ,,Hij leek wel gehandicapt.’’ Ook werd hij erg snel boos.

En hij had aan een paar meisjes gezeten. Aan hun buiken, borsten en billen. Een meisje vertelde het bij thuiskomst meteen en haar moeder nam contact op met andere ouders.

De juf haalde de directeur erbij en die gaf de zaak door aan onderwijskoepel Proloog. Toen een meisje verschrikt uitriep dat meester koude handen had, was hij meteen met stoeien gestopt. Het kietelen was achteraf onverstandig, zei hij. ,,Om dat als man bij jonge meisjes te doen.’’

Eerdere aanklacht

Maar de zaak werd wel erg opgeblazen, vond de Leeuwarder, die in 2016 ook al een aanklacht omtrent ontucht aan zijn broek kreeg. Toen zou hij de geslachtsdelen van twee kleuters hebben betast. Deze zaak werd uiteindelijk geseponeerd. ,,Stom’’ vond hij het dan ook dat hij nu niet beter op zijn hoede was geweest. Hij was een gewaarschuwd mens, hield de officier hem voor.

Die zaak had destijds veel impact op hem en zijn familie. Ook nu weer maakt hij een zware tijd door. In de gevangenis, waar hij tot 24 december 2020 zat, had hij het dermate moeilijk dat hij suïcidale neigingen kreeg.

En door deze kwestie geeft hij geen turnlessen meer aan kinderen, terwijl dat zijn lust en zijn leven was. Hij gaf aan ,,kapot’’ te zijn. En ,,moe’’. Tegen de rechtbank: ,,Wat jullie ook besluiten, ik kom toch niet meer aan de slag. Ik krijg het vertrouwen nooit meer terug.’’ Hij overweegt een carrière in de ICT.

Volgens de officier waren de verklaringen lastig de bewijzen, omdat ze niet geheel overeenkwamen. Bij twee meisjes acht hij de aanrakingen wel bewezen. Hij eiste een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar met een proeftijd van drie jaar. En daarnaast een werkstraf van 180 uur. Ook mag hij vijf jaar niet lesgeven aan kinderen.

Advocaat Tinco Delhaye achtte het bewijs tegen de Leeuwarder niet overtuigend en vroeg vrijspraak. De uitspraak volgt op 29 april.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct