Leeuwarden wil af van wandelaars op rijweg bij festivals Oldehove

Beveiligers en mensen van stadstoezicht stelden zich in de loop van het Leipfestival op langs de Boterhoek, waar voortdurend mensen op de rijweg liepen. Foto LC.

Er ontstaan de laatste tijd gevaarlijke verkeerssituaties bij festivals op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. De verplaatste ingang lokt een massa mensen de rijweg voor auto’s op, bleek donderdag bij Leip.

Het was donderdagavond linke soep op De Boterhoek tussen Tresoar en het Oldehoofsterkhof. Honderden bezoekers van het studentenfestival liepen vanuit de binnenstad naar het feestplein. Ze wandelden via het Heer Ivostraatje en stapten daar de rijbaan van de Boterhoek op.

De weg was niet afgezet. De meeste voetgangers liepen dus midden tussen het autoverkeer, dat hier vaak stevig doorrijdt. Het ging vaak maar op het nippertje goed. Bij andere festivals, zoals Into the Grave, was het vorige maand ook niet altijd veilig op de weg.

Voortaan moet het anders

De situatie bij het Leipfestival was zeker onwenselijk, beaamt woordvoerder Johan de Jong. ,,De wandelroutes waren niet goed genoeg bewegwijzerd.’’ Toen massa’s mensen over de weg begonnen te lopen, was er weinig meer aan te doen. ,,Je kunt dan niet ineens nog hekken gaan plaatsen.’’ Voortaan moet het anders: ,,We gaan dit met de festivals bespreken.’’

De problemen doen zich voor sinds de gemeente het plein anders inrichtte. De ingang van festivals bevindt zich niet langer bij de Grote Kerkstraat, maar aan de noordzijde van de Oldehove. Wie vanuit de binnenstad naar festivals wil, moet dus ver omlopen. Veel mensen kiezen de kortste route, dus over de rijweg.

Alternatieve route?

Ze zijn moeilijk te verleiden om eerst de Groeneweg over te steken, dan over het voetpad langs Tresoar te lopen en vervolgens weer opnieuw over te steken bij de Oldehove, realiseert de gemeente zich.

Logischer is het om festivalbezoekers voortaan via het westelijk einde van de Nieuwestad rechtsaf te leiden naar de Westerplantage, zegt De Jong. ,,We willen liever niet dat mensen massaal door de kleine straatjes gaan lopen. Misschien is het nodig om de Kleine Kerkstraat voortaan af te sluiten bij festivals.’’

Een andere bijkomstigheid van de huidige festivalopstelling is dat niet-betalende of te jonge bezoekers via de verhogingen van het plein over de hekken proberen te klimmen. Dat lukte donderdag geregeld. Sommige illegale bezoekers werden gepakt door de beveiligers.