Het aangekondigde vertrek van de Leeuwarder wethouder Sjoerd Feitsma komt op een ongelukkig moment. ,,Maar ieder moment was ongelukkig geweest”, zegt Feitsma zelf.

Sjoerd Feitsma wordt directeur van het Platform ACCT, het arbeidsmarktplatform voor de culturele en creatieve sector, zo maakte hij woensdag bekend. Een keuze die niet verrassend is: het hart van Feitsma ligt bij de culturele sector. En hij had voorafgaand aan deze periode al aangekondigd dat het zijn laatste was. En dat hij halverwege om zich heen zou gaan kijken.

Maar het vertrek komt wel op een moment dat Leeuwarden voor een bezuiniging staat van 3,6 miljoen euro op de WMO, de raad nog moet bepalen hoeveel er daarbovenop bezuinigd gaat worden en de coronacrisis voor onbekende kosten gaat zorgen.

,,Ieder moment was ongelukkig geweest. In deze hele periode is er onrust geweest rondom de WMO en de decentralisatie van de zorg. En steeds is er sprake geweest van wisselende bedragen die bezuinigd moeten worden. De coronacrisis komt daar nu bovenop. Ik was van plan na de zomer om me heen te gaan kijken als een deel van de opgaven afgerond zou zijn. Door de coronacrisis zijn ook die besluiten tot na de zomer verschoven. Dus ongelukkig? Ja. Het moment is niet fijn. Anderzijds is er genoeg kwaliteit in de partij om deze vacature te vervullen.”

Toch was de beslissing om juist nu te gaan, geen eenvoudige, stelt Feitsma. ,,Toen ik de vacature zag, heb ik vrij snel gesolliciteerd. Maar in de periode daarna heb ik wel getwijfeld. ‘Ga ik niet te snel? Er speelt veel’. Maar uiteindelijk heb ik toch de knoop doorgehakt omdat het echt een kans is die maar een keer voorbijkomt. Want mijn hart ligt bij de kunst en cultuur. En ook daar is de komende tijd genoeg te doen.” Feitsma gaat door tot aan het zomerreces – ‘dat is dan wel weer een handig moment’ – en begint op 1 augustus aan zijn nieuwe baan.

Opvolger

De PvdA staat nu voor de klus een opvolger te vinden. Andries Ekhart, fractievoorzitter van de PvdA, heeft ruime ervaring als wethouder. ,,Ja, maar ik ga het niet doen. Ik sta drie maanden voor mijn AOW, ben net fractievoorzitter. Dus nee, als het nou voor een half jaar was geweest, dan was het anders.” Het vertrek van Feitsma is geen verrassing voor Ekhart. ,,Sjoerd is daarin altijd duidelijk geweest.”

De komende dagen gaat de partij zich beraden over de opvolging. ,,We zoeken iemand die de komende zes jaar beschikbaar is, en samen met Hein de Haan (de andere PvdA wethouder) de kar kan trekken.” Of dat iemand uit de eigen gelederen of juist van buiten is: het staat allemaal open.

‘Het is niet voor niets dat hij de zwaarste portefeuille binnen het college had’

Gijs Jacobse van Gemeentebelangen is de nestor van de raad. Het vertrek van Feitsma is volgens hem een groot verlies. ,,Leeuwarden verliest een zwaargewicht. Het is niet voor niets dat hij de zwaarste portefeuille binnen het college had.” Jacobse maakt zich zorgen. ,,Het is wel weer een wisseling in het college in deze periode. Henk Deinum vertrok tussentijds, evenals burgemeester Ferd Crone en in januari verliet Herwil van Gelder het college. Dat is veel in korte tijd. En zeker in deze tijd met een grote bezuinigingsoperatie en de onzekerheid door de coronacrisis. Het is niet het meest ideale moment.”

Veel hangt volgens Jacobse dan ook af van wie Feitsma’s opvolger wordt. ,,Maar ik gun het hem van harte. Gelukkig heeft er bij de PvdA een wisseling van het fractievoorzitterschap plaatsgevonden zodat de partij weer wat consistenter wordt.”

‘Het is een enorm verlies voor de culturele sector in Leeuwarden dat hij nu gaat’

Burgemeester Sybrand Buma feliciteert Feitsma met zijn nieuwe baan. ,,Wethouder Feitsma heeft heel veel betekend voor Leeuwarden. Hij was een van de pijlers onder het succes van LF2018 en heeft hard gewerkt om onze gemeente in moeilijke tijden financieel gezond te houden.”

Niet alleen politiek wordt er gereageerd op het vertrek van Feitsma. Ook in de culturele sector ziet men hem met lede ogen gaan. Sjoerd Bootsma werkte namens LF2018 en nu de legacyorganisatie LF2028 nauw met Feitsma samen. ,,Zijn betekenis voor de culturele sector is heel groot. Hij begrijpt wat de kracht van kunst en cultuur kan zijn voor de stad en de regio. Hij snapt hoe de sector werkt, creëert voorwaarden en geeft vertrouwen aan de mensen die het moeten doen. Het is een enorm verlies voor de culturele sector in Leeuwarden dat hij nu gaat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct