Af van het aardgas in Leeuwarden.

Leeuwarden schuifelt verder richting geothermie

Af van het aardgas in Leeuwarden. FOTO ARCHIEF LC/NIELS WESTRA

De gemeente Leeuwarden schuifelt voorzichtig voort naar de opstart van grootschalige warmtewinning via diepe geothermie in samenwerking met Ennatuurlijk.

Voor de zomer krijgt de gemeenteraad een samenwerkingsovereenkomst voorgelegd, zo beloven burgemeester en wethouders. Dat Ennatuurlijk hierin de samenwerkingspartner zal worden, ligt vast. Er hebben zich bij de gemeente geen andere partijen gemeld om het project te trekken.

Deskundigen verwachten dat de helft van Leeuwarden op de langere termijn verwarmd kan worden met heet water uit de ondergrond. Een eerste boring met een beperkt aantal afnemers in een warmtenet rond de Tesselschadestraat kan als startproject dienen.

De organisatie van zo’n warmtenet is zeer ingewikkeld en tijdrovend, blijkt uit een brief van burgemeester en wethouders.

Het college kijkt dan ook met een schuin oog naar Den Haag, waar gewerkt wordt aan een nieuwe landelijke Warmtewet, die duidelijkheid moet bieden over marktordening, tariefregulering, verduurzaming en leveringszekerheid. De wet kan houvast bieden voor de aanpak in Leeuwarden.

Gasverbruik verminderen

De eerste boring wordt op dit moment voorbereid door een consortium van Ennatuurlijk, Dijkstra Draisma en Shell. Ook de staat neemt hierin deel in de vorm van Energie Beheer Nederland. Hiervoor is een WABO-vergunning aangevraagd wordt op dit moment een zogeheten MER-procedure doorlopen.

Ennatuurlijk levert op dit moment al warmte aan een deel van stadsdeel De Zuidlanden. Dit gebeurt op basis van biogas, maar in de toekomst mag het bedrijf daar ook overschakelen op geothermische verwarming.

Het overgrote deel van het energieverbruik in Leeuwarder woningen en bedrijven bestaat nu nog uit aardgasverbranding. Diepe geothermie kan het gasverbruik sterk verminderen, verwachten voorstanders. Het gaat hierbij om water van meer dan 80 graden.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct