De gemeente Leeuwarden past de fietsoversteek bij het Leeuwarder NS-station volgend jaar aan omdat er te veel ongelukken gebeuren.

Het fietspad wordt ter hoogte van de oversteek breder, haakser en krijgt een opvallender kleur. Mogelijk wordt het pad ook een stukje opgeschoven. Als het naast een zebrapad ligt, is het namelijk veiliger.

De ingrepen moeten voorkomen dat automobilisten de tweewielers over het hoofd zien, zoals nu vaak gebeurt. Ook betere verlichting en verplaatsing van de bloembakken kan mogelijk helpen om ongelukken te voorkomen, denken burgemeester en wethouders.

Samen met de provincie kijken ze ook naar de bussen. Een deel van de busroutes verandert mogelijk, zodat de Stationsweg minder wordt belast. Dit vermindert de verkeersdruk langs de zuidelijke binnenstad.

Verder overwegen burgemeester en wethouders om linksafslaand verkeer vanaf de Schrans richting Stationsweg onmogelijk te maken. Dit zou eerst ,,bij wijze van proef’’ kunnen worden ingevoerd. Hierover valt voorlopig echter nog geen besluit.

Verkeerslichten

Zo’n linksafverbod zou veel tijd schelen bij de verkeerslichten op het Zuiderplein. Hierdoor hoeven alle andere verkeersdeelnemers minder lang wachten op groen licht. De verkeerslichtinstallaties worden sowieso anders geprogrammeerd om het verkeer sneller door te laten stromen.

Ook elders in de stad komen aanpassingen die de doorstroom moeten vergroten. Hierbij gaat het veelal om kleine ingrepen, zoals de invoering van slimmere stoplichtinstallaties, bewegwijzering en verwijzing naar parkeergarages. Ook de aanduidingen op Google Maps en Tomtoms worden hier en daar veranderd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct