Leeuwarden belooft inzet om kind naar tandarts te krijgen

Mondhygiëniste Jaleesa Kanhai aan het werk in de praktijk van Mondzorg voor kids in Leeuwarden. Foto JTV Mondzorg

De gemeente Leeuwarden belooft hulp om meer kinderen naar de tandarts te krijgen. Tot nu toe krijgen initiatieven hiervoor te weinig steun.

Deze krant beschreef eerder hoe JTV Mondzorg for kids in de gemeente tegen muren opliep bij het verstrekken van gratis tandartszorg voor kinderen. De organisatie probeert kinderen naar de tandartsstoelen te lokken, maar kreeg te weinig hulp van scholen en andere organisaties. Daardoor bezoekt nog altijd een op de vijf Leeuwarder kinderen nooit een tandarts.

Lees ook: 'Gratis' kindertandarts krijgt geen voet aan de grond in Leeuwarden

De PvdA trok zich dit aan en stelde het punt aan de orde bij burgemeester en wethouders. Die nemen de handschoen op: ,,Wij zijn voornemens om op korte termijn een gesprek te arrangeren met JTV Mondzorg, GGD Fryslân en verzekeraar De Friesland om de knelpunten door te nemen en naar oplossingen te zoeken, waarbij ieders verantwoordelijkheid in acht wordt genomen.’’

Tandartszorg voor kinderen is sowieso gratis, maar bereikt lang niet iedereen. De gemeente is niet direct verantwoordelijk, maar voelt zich wel betrokken, schrijven b. en w.: ,,Er komt telkens meer onderzoek beschikbaar dat het verband aantoont tussen een slechte mondhygiëne en aandoeningen als hartziektes en diabetes’’.

,,Ook de verzorging van een melkgebit kan een belangrijke voorspeller zijn van een gezond gebit op latere leeftijd. Het nastreven van een goed gebit is dus zeker van groot belang’’, erkent het college. ,,De gemeente pakt de regie en doet een poging om partijen nader bij elkaar te brengen.’’

Lees ook: PvdA Leeuwarden springt in de bres voor kindertandarts

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden