Leeuwarden: 250.000 bezoekers op Oldehove sinds 2010

FOTO LC

Een stel uit Kopenhagen kreeg dinsdagmiddag een tas met Oldehove-souvenirs cadeau. Zij waren de '250.000ste' bezoekers van de scheve toren.

,,Wij hebben de Oldehove sinds 2010 in beheer'', zegt directeur Geart de Vries van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Onder beheer van het VVV waren er in de jaren daarvoor ongeveer 5000 bezoekers per jaar. ,,Wij streefden toen naar 15.000 per jaar, maar het is veel sneller gegaan dan we ooit hadden verwacht.''

Inmiddels verschijnen er jaarlijks zo'n 25.000 mensen in en op de beroemde scheve toren. Vorig jaar waren het er nog aanzienlijk meer, maar dat kwam door de status van Culturele Hoofdstad.

De tas met beeldjes en boeken over de Oldehove ging naar Stephen en Katie Lindsay uit Kopenhagen. Ze slapen een paar nachten in Leeuwarden maken nu een tripje door Friesland. ,,We vinden het hier heel leuk, zeker nu het zulk mooi weer is.''

Eerst bezochten ze het Planetarium in Franeker. Daarna kwam de Oldehove aan de beurt. Later vervolgen ze hun reis naar Rotterdam. Dat Leeuwarden een leuke stad is, lazen ze in een reisgids. Dat Leeuwarden vorig jaar Culturele Hoofdstad was, wisten ze echter niet.

Toch werkt de bekendheid die Leeuwarden met dit culturele feest vergaarde nog steeds wel door, merken ze bij de Oldehove, waar dit jaar al ruim 11.000 bezoekers kwamen. Van alle Oldehovebezoekers komt een kwart uit de Randstad en een vijfde uit Duitsland.