Op een regenachtige dag was het begin mei toch redelijk druk in de binnenstad met meer winkels open dan normaal.

Kom winkelen of blijf thuis? Steeds meer onduidelijkheid over lockdown

Op een regenachtige dag was het begin mei toch redelijk druk in de binnenstad met meer winkels open dan normaal. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Blijf Thuis! Kom winkelen! Mijd de winkelstraten! Neem verantwoordelijkheid! De boodschap tijdens de ‘intelligente lockdown’ waarin Nederland verkeert, wordt er niet duidelijker op.

In de Leeuwarder Courant stond maandag een paginagrote advertentie met als kop: ‘Winkelen in Leeuwarden!’. Met daarbij de opmerkingen dat er gewinkeld mag worden en dat de winkels in de binnenstad op Bevrijdingsdag van twaalf tot vijf geopend zijn. Wel wordt er bij aangetekend dat er om ‘veilig te winkelen’ anderhalve meter afstand moet worden aangehouden. Maar hoe verhoudt zich zo’n advertentie tot het devies ‘Blijf Thuis’?

Nood bij winkels erg hoog

,,Er zit spanning op”, erkent Hayo Galema, binnenstadsmanager in Leeuwarden en mede-initiatiefnemer van de advertentie. ,,We willen duidelijk maken dat er gewinkeld mag worden en dat er maatregelen zijn genomen. De nood bij winkels is erg hoog. En er was onduidelijkheid bij het publiek over het feit of winkels nou wel of niet open waren.”

De afgelopen weken wordt het weer drukker op straat, in de winkelcentra en de parken. En dat baart de overheid zorgen, vandaar de nadruk van premier Rutte vorige week om toch vooral nog even ‘vol te houden’ met #BlijfThuis. ,,Het blijft een delicate boodschap, er is een dubbel belang”, schetst Galema.

Burgemeester Sybrand Buma stelt dat het algemene advies nog steeds is om zoveel mogelijk thuis te blijven. ,,Maar de advertentie is in overeenstemming met wat mag. Het is wel de bedoeling dat er zo gericht mogelijk gewinkeld wordt.” Buma benadrukt de verantwoordelijkheid bij zowel winkeliers als publiek. ,,Dat mensen nu meer de straat op gaan dan een aantal weken geleden is onvermijdelijk. Maar houd wel die anderhalve meter in acht. En alle winkeliers moeten goed opletten dat dat in hun zaken ook gebeurt. En als het te druk wordt, maatregelen nemen.”

Eenrichtingsverkeer in smalle straten

Specifiek voor de smalle straten in de binnenstad heeft de gemeente maatregelen gereed om snel eenrichtingsverkeer te kunnen inregelen bij te grote drukte. Ook worden er matrixboden gebruikt en houdt Stadstoezicht de situatie in de gaten.

,,Met een beetje gezond verstand kun je hartstikke veilig winkelen in de binnenstad”, stelt Gerrit Jan Faber van Intersport Luxen – tevens voorzitter van de winkeliersvereniging in de binnenstad. ,,De ondernemers hebben maatregelen genomen en de toestanden in andere binnensteden waar het heel druk was, dat hebben we hier nog niet gehad. De Friese bevolking houdt zich hartstikke goed aan de afspraken. Als je normaal doet is er niets aan de hand.” En, zo benadrukt Faber: ,,We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en dit mag gewoon. Toestanden waar het te druk werd zoals in Tilburg, hebben we hier nog niet gehad.”

Pieter Douma van het Leeuwarder Ondernemers Fonds is verrast door de advertentie. Ondanks dat het LOF onderaan de advertentie wordt vermeld, wist Douma er niets van. ,,Laat ik het zo zeggen, wij hebben niet actief meegedaan. Ik zou het LOF daar ook niet zo onder zetten.” Desondanks begrijpt Douma de strekking van de advertentie. ,,De discussie over hoe om te gaan met de maatregelen leeft enorm. Ondernemers hebben het moeilijk. En mensen trekker er weer op uit, die beweging zie je.”

Vorige week zei wethouder Friso Douwstra – economische zaken – in een overleg met ondernemers dat het het weekend ervoor wel heel druk was in de stad. ‘Op het randje’, aldus Douwstra tijdens die bijeenkomst. Afgelopen weekend heeft Douwstra niet het signaal gekregen dat het te druk was, zo stelt hij telefonisch.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct