De leden van de Koptisch Orthodoxe Kerk in Hilaard hebben vrijwilligerswerk hoog in het vaandel. Juist in deze coronacrisis is dat nodig volgens hen en daarom schreven zo’n dertig jongeren begin deze maand 340 brieven naar ouderen in zorgcentra in Friesland.

,,Klaarstaan voor je naaste, zowel binnen als buiten de kerk, vinden wij erg belangrijk en daarom vinden we het ook zo mooi om vrijwilligerswerk te doen”, zegt Marina Ghattas (22) uit Sint Annaparochie. Samen met Jacquelin Hana (21) en Mary Adib (19), beiden leden van de koptische kerk, heeft ze de brievenactie bedacht en georganiseerd.

Voor jong en oud

,,In verband met corona is het lastiger om fysiek vrijwilligerswerk te organiseren. Toch is aandacht in deze tijd wel heel belangrijk”, meent Ghattas. ,,Niet alleen ouderen hebben het nu zwaar, jongeren zitten ook in een lastige tijd. Met de brievenactie wilden we voor beide doelgroepen iets betekenen. De jongeren hebben brieven geschreven aan ouderen in Nieuw Mellens en Abbingahiem in Leeuwarden en aan ouderen in de Beuckelaar in Sint Annaparochie.

,,Toen we de huizen in eerste instantie benaderden voor de actie, zei één van de medewerkers: het klinkt heel mooi allemaal, maar dan moeten wij vervolgens een activiteit organiseren, zodat de ouderen ook weer brieven terug kunnen schrijven. Ik snap dat ze dat zei, maar het mooie van vrijwilligerswerk is dat we er helemaal niets voor terug hoeven.”

Uit het hart

Ghattas spoorde de jongeren in haar kerk aan om de brieven vanuit het hart te schrijven. Maar ja, wat zet je er dan uiteindelijk in? ,,In de brieven die ik schreef, heb ik benadrukt dat we door een zware tijd gaan, maar dat we het met z’n allen doen en dat er licht is aan het einde van de tunnel. Sommige jongeren hebben ook een Bijbelvers in de brief gezet.”

De ouderen kregen allemaal een brief en wat lekkers erbij. De versnaperingen werden gedoneerd door de Poiesz en Albert Heijn Wassenaar in Sint Annaparochie. ,,Door corona konden de jongeren de brieven helaas niet zelf overhandigen, maar Jacquelin, Mary en ik hebben de brieven gegeven aan degene die verantwoordelijk is voor het ouderenwelzijn. De medewerkers waren ontzettend enthousiast over wat we hadden gedaan. De Beuckelaar gaat zelfs nog een bedankvideo maken, omdat ze de jongeren niet hebben kunnen zien, maar toch graag willen tonen wat voor effect de brieven hebben gehad. Het was eigenlijk maar een klein gebaar, maar zo’n brief kan toch heel veel voor mensen betekenen.”

Mooie dag

Met acties zoals deze wil de Koptisch Orthodoxe Kerk jongeren binnen en buiten de gemeente aanmoedigen om vrijwilligerswerk te gaan doen. ,,We houden contact met de zorgcentra en de supermarkten, zodat we eventueel nog eens zo’n actie op touw kunnen zetten. Als de coronaregels enigszins zijn versoepeld, willen we ook nog een keer met de jongeren naar de zorgcentra, om de ouderen daar een mooie dag te bezorgen.”

De Koptisch Orthodoxe Kerk is een christelijke stroming die oorspronkelijk uit Egypte komt. In Nederland zijn er tien kerken en een klooster waarin 3000 gevestigde families actief zijn. Sinds het begin van de jaren zestig wonen er koptisch orthodoxe christenen in Nederland. De eerste families kwamen hier om te studeren en om betere beroepsperspectieven te vinden. In 2000 werd de Kerk van de maagd Maria en sint Paulus de eerste heremiet gesticht, in de voormalige gereformeerde kerk van Hilaard. De geloofsgemeenschap telt nu 40 koptische gezinnen. In mei 2015 kreeg het godshuis de zegen van de koptisch orthodoxe paus Tawadros II.

Reageren? nynke.bruinsma@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct