Zeven monumenten in Friesland die herinneren aan de oorlog

Voor het eerst zal er bij Dodenherdenking op maandag 4 mei geen publiek aanwezig zijn. Bij de Prinsentuin in Leeuwarden worden beveiligers ingezet.

De provinciale herdenking, tussen 19.30 uur en 20.30 uur, is te volgen op LC.nl en via Podium TV en Omrop Fryslân.

Het programma begint met onder meer eerder opgenomen beelden uit Prinsentuin en een compilatie van filmbeelden van belangrijke plekken in de oorlog die hier boven terug te zien is.

Vervolgens leest scholiere Loïs From, leerling HAVO 4 van het Gomarus College in Drachten live een gedicht voor met als titel ‘Hoop om vrij te zijn’, gevolgd door tamboer Auke de Haan, trommelend op omfloerste trom.

Om 19.58 uur en 30 seconden - om precies te zijn - laat Sanne Vrendenbarg het Taptoesignaal klinken. Trompettisten in het hele land zijn via social media opgeroepen om dit stuk op exact hetzelfde moment te spelen.

Dan volgen twee minuten stilte. Iris Kroes zal daarna het Wilhelmus ten gehore brengen. Burgemeester Sybrand Buma en commissaris van de koningin Arno Brok leggen gezamenlijk één krans namens alle instanties, organisaties en particulieren die dit jaar vanwege de geldende maatregelen niet aanwezig kunnen zijn.

Alle kinderen worden vertegenwoordigd door kinderburgemeester Sienna van Borkulo en loco-kinderburgemeester Mees Kamminga die bloemen zullen leggen. Christelijke Scoutinggroep Burmania levert een bescheiden bijdrage in de vorm van door de leden rood-, wit- of blauw geschilderde herdenkingssteentjes uit eigen tuin. Die zijn van te voren in de vorm van een vrijheidsfakkel op de grond gelegd.