Agro Boonstra in Reduzum wil van koeien overgaan op geiten. Dorpsgenoten vrezen gezondheidsproblemen, maar willen niet de indruk wekken dat ze ‘tegen boeren zijn’.

Als een lopend vuurtje ging het nieuws door Reduzum, nadat melkveebedrijf Boonstra Agro de direct omwonenden op de hoogte gesteld had van plannen om van melkkoeien op melkgeiten over te willen gaan. Dinsdag kregen ze een brief in de bus, daarna ging het de rest van het dorp door.

Het nieuws komt in dezelfde week waarin de Tweede Kamer hoorde dat het vervolgonderzoek naar mogelijke samenhang tussen geiten en longontsteking vertraagd is door corona. De resultaten komen pas eind 2024, schrijven minster Carola Schouten (landbouw) en Tamara van Ark (Medische zorg) .

Het zorgt voor onrust in het dorp, omwonenden hebben een ‘geiten-app’ gemaakt en in de maandelijkse vergadering van dorpsbelang, komende maandag, komt het aan de orde. Dorpsbelangvoorzitter Fetze Tigchelaar wil daar niet op vooruitlopen, maar verwacht dat er een vraag aan boer Wiebe Boonstra zal komen, om de plannen beter toe te lichten.

Niet tegen boeren

De zaak ligt ongemakkelijk, omdat Boonstra een gewaardeerd dorpsgenoot is en mensen niet de indruk willen wekken ‘tegen boeren te zijn’. ,,We zijn grote boerderijen gewend’’, zegt Ronald Hoekstra, een van de buren uit de Douwe Sikke Bangmastrjitte. ,,Maar wat zijn de nadelen hiervan?’’

Even googlen levert informatie van de rijksoverheid op , die aangeeft dat omwonenden in een straal van anderhalf tot twee kilometer verhoogd risico lopen op een longontsteking. ,,Dat is het hele dorp.’’

Eind februari liet de gemeente Leeuwarden weten, dat de omschakeling van 475 koeien naar 2840 geiten geen nadelige gevolgen voor het milieu heeft. Daarom is er volgens Leeuwarden geen milieu-effectrapportage nodig.

Gemeente walst eroverheen

,,Daarmee walsen ze over alle vragen over de gezondheidsrisico’s van de geitenhouderij heen’’, zegt Ypie Boersma, die achter de ijsbaan op 200 meter van het bedrijf woont. Het zou beter zijn als de gemeente eerst de resultaten van het landelijk onderzoek afwacht, stelt ze.

Dat staat ook in het advies van de FUMO, waar de gemeente zich op baseert: ,,Verder onderzoek zal moeten uitwijzen waardoor geitenbedrijven een risico vormen voor de gezondheid van omwonenden’’.

Ook Boersma onderstreept, dat ze niet tegen boeren is. ,,Ik geloof echt dat deze boer het goed voorheeft met het dorp, we willen echt de boeren niet in de weg zitten.’’ Tegelijk wijst ze erop dat in andere provincies uit voorzorg de geitenhouderij aan banden is gelegd: geen uitbreiding, geen nieuwe bedrijven, maar in Fryslân de beperkingen huist zijn weggenomen. ,,Daar zijn wij in Reduzum nu dus mooi klaar mee.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Agrarisch / Landbouw
Gezondheid
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct