Jorrit Volkers: volgend jaar extra groot Bevrijdingsfestival

Commissaris van de koning Arno Brok ontsteekt het bevrijdingsvuur, zangeres Elske DeWall kijkt toe. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Het Bevrijdingsfestival van 2021 zal extra groots uitpakken. Dat kondigde Jorrit Volkers, voorzitter van het Friese Bevrijdingsfestival, alvast aan tijdens een kleine bevrijdingsceremonie op het Leeuwarder Zaailand.

,,Alles wat we dit jaar van plan waren, gaan we volgend jaar doen, en misschien nog wel een tikkeltje groter’’, sprak Volkers dinsdagmorgen op een vrijwel leeg plein.

Alles is anders dit jaar, en dus ook 5 mei. Geen bevrijdingsontbijt, geen atleten die het bevrijdingsvuur rennend naar de Friese hoofdstad brengen, geen muziekfestival met duizenden mensen op straat.

Wel was er een 22 minuten durende plechtigheid met toespraken van Volkers en burgemeester Sybrand Buma en een optreden van zangeres Elske DeWall. Die werd live uitgezonden op Omrop Fryslân. Zo’n vijftien, al dan niet toevallig voorbij komende, toeschouwers waren getuige van de gebeurtenis.

Buma legde in zijn speech een link met de historische plek waar de ceremonie plaatsvond: op de trappen van het Paleis van Justitie. ,,Vijf jaar lang werd hier geen recht gesproken. Op deze trappen liepen geen rechters, maar NSB’ers en nazi’s.’’

‘Nog altijd brandt het vuur van de vrijheid’

Juist dit kroonjaar waarin 75 jaar vrijheid gevierd wordt, stonden op tal van plekken in Friesland bevrijdingsactiviteiten op de rol. Door de coronacrisis werd alles afgelast. ,,Het is allemaal veel minder uitbundig dan gebruikelijk. Maar we hebben net zoveel te vieren. Nog altijd brandt het vuur van de vrijheid’’, aldus Buma.

Dat bevrijdingsvuur, dat tot dinsdagavond 24:00 uur zal branden, werd ontstoken door Commissaris van de Koning Arno Brok. Hij kreeg de fakkel aangereikt door Ronald Nooter uit Gorinchem, die kwam aanrijden in een jeep. Zijn moeder zat als elfjarig meisje tijdens de hongerwinter ondergedoken in Friesland.

Over de extra festiviteiten in 2021 wilde Volkers nog niks kwijt. ,,Maar de Canadese veteranen komen in elk geval, voor zover mogelijk.’’

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
75 jaar vrijheid