‘Hoe gaat het? Houd je het nog vol?’ Petra Prins (28), jeugdwerker bij de Doopsgezinde gemeente in Leeuwarden doet elke week van dit soort appjes de deur uit. In de nieuwsbrief van de kerk deed ze een dringende oproep: ‘Verlies de jeugd niet uit het oog!’

Binnen de gemeente merkt Petra Prins (28) dat de zorg doorgaans als eerste uitgaat naar ouderen die een kwetsbare gezondheid hebben, of dreigen te vereenzamen. ,,Dat is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar de jeugd schiet er dan wel eens bij in. Jongeren willen zich loskoppelen van hun ouders, willen hun eigen plannen trekken en eigen beslissingen maken. Doordat ze door de lockdown eigenlijk geen kant op kunnen, komt dat volwassenwordingsproces tot stilstand.”

De projecten voor de ouderen binnen de gemeente worden vaak uitgevoerd door de jongeren. ,,Op zich niets mis mee, maar het is wel belangrijk om in de gaten te houden hoe het in deze tijd met hen gaat.”

De jeugdgroep van de kerk komt nog elke twee weken samen, al is het dan virtueel. Aangezien de jongeren al vierkante ogen hebben van het online schoolwerk, is het misschien niet heel verrassend dat de motivatie voor de kerkelijke bijeenkomsten enigszins aan het dalen is. ,,Met de jongeren die nu nog mee doen gaat het heel leuk, maar van de negen à tien jongeren zijn er nu nog maar vijf over.”

Gezien en gehoord

Voor de jeugd is er gelukkig ook een project waarvoor ze niet achter een scherm hoeven zitten. Prins bedacht de zogenoemde kliederkerkpakketten. De kliederkerk was een al bestaand concept en werd vorig jaar september nog in de Doopgsgezinde vermaning in Leeuwarden gehouden. Door de lockdown werd Prins gedwongen het project op een andere manier in te vullen. ,,Ik maak nu pakketten die gezinnen thuis krijgen gestuurd. Het pakket bestaat uit drie delen: vieren, ontdekken en eten. Er zit een Bijbelverhaal in, waar mensen creatief mee aan de slag kunnen. Als het verhaal over de Ark van Noach gaat, om maar wat te noemen, dan kunnen gezinnen thuis een ark bouwen. Verder zit er nog een korte viering bij en een aantal lekkere recepten, zodat ze lekker met z’n allen kunnen kokkerellen.”

Gisteren zijn de eerste negentien dozen, inclusief handgeschreven kaart de deur uitgegaan. ,,Ook al doen de gezinnen niets met het pakket dat ik ze stuur, het laat ze in ieder geval weten: ik word gezien en gehoord. Dat is altijd belangrijk en in deze tijd helemaal.”

'Er waren collega’s bij die hun jongeren persoonlijke brieven stuurden op echt briefpapier, dat vond ik echt een fantastisch idee'

Het was nog wel een opgave om de eerste lichting dozen daadwerkelijk de deur uit te krijgen. ,,Heel veel winkels zijn dicht en niet alle materialen zijn online in groten getale beschikbaar. De laatste spulletjes zijn gelukkig vorige week nog binnengekomen.”

Eerste stap zetten

Prins stuurt de jongeren in haar gemeente elke week ook een persoonlijk appje. ,,Als ik in de groepsapp vraag hoe het gaat, dan krijg ik weinig respons. Dat komt denk ik omdat ze zich dan ook niet echt aangesproken voelen. Bij een persoonlijk appje is dat toch anders.”

Met jongeren die niet goed in hun vel zitten, maakt ze een wandeling, of ze stuurt ze een kaartje. ,,Via de predikant hoor ik wel eens dat sommige ouders zich zorgen maken over de gesteldheid van hun kinderen. Ze merken dat ze zich terugtrekken en chagrijnig of verdrietig zijn. Als ik dat hoor, stuur ik diegene even een appje en maak ik een afspraak om te wandelen, als ze daar behoefte aan hebben. Jongeren trekken uit zichzelf niet zo snel aan de bel, dus het is voor mij zaak om zelf de eerste stap te zetten.”

Luchtig houden

Om te ontdekken wat ze nog meer kan doen, woonde ze onlangs een inspiratiesessie bij voor jeugdwerkers van Jong Protestant. ,,Ik vind het interessant om te horen hoe collega’s met vergelijkbare kwesties omgaan: hoe houd je de bijeenkomsten interessant in coronatijd bijvoorbeeld. Hebben ze tips of tops? Het is heel prettig om te weten dat ik er niet alleen voorsta. Ik ben namelijk de enige jeugdwerker in deze gemeente. Vlak voor de uitbraak, in december 2019, ben ik aangenomen. Nadat ik goed en wel was ingewerkt en ik met mijn eigen projecten aan de slag kon, kwam alles tot stilstand. Ik heb de jeugd dus eigenlijk vooral online leren kennen. Dat was een hele uitdaging.”

In de sessie met andere jeugdwerkers heeft ze veel inspiratie opgedaan. ,,Er waren collega’s bij die hun jongeren persoonlijke brieven stuurden op echt briefpapier, dat vond ik echt een fantastisch idee. Anderen deden weer online spelletjes. Een Bijbelverhaal staat daarbij dan niet meer in het middelpunt. Dat is voor de jongeren ook wel eens fijn denk ik, dat je gewoon lekker kunt ouwehoeren en het een beetje luchtig kan houden.”

Vinger aan de pols

Nieuwe manieren vinden om persoonlijk contact te houden met de jongeren is van groot belang volgens Prins. ,,Er is nu nog geen hoge psychische nood onder de jongeren in mijn gemeente, maar dat gaat niet lang meer duren als we niets doen. Jongeren zitten veel op kun kamers en hebben weinig contact meer met de buitenwereld. En je zal dan ook nog maar eens examen moeten doen. Normaal gesproken is dat al ontzettend stressvol, maar nu lessen niet doorgaan of alleen maar online plaatsvinden, is het allemaal nog lastiger.”

Daarom is het voor ouders en docenten ook belangrijk om de vinger aan de pols te houden, aldus Prins. ,,Dat kan ’m in kleine dingen zitten. Een leraar kan eens in de zoveel tijd een persoonlijk mailtje sturen. Met ‘hoe gaat het?’, ben je al een heel end. Voor jongeren in een moeilijke thuissituatie is dat vooral van groot belang. Ouders kunnen ook zelf een gesprek met hun kind aangaan. Goed luisteren en doorvragen is daarbij heel belangrijk. Als ouder kan je de situatie ook voorleggen aan een docent, ook al is het nog niet helemaal helder wat er precies aan de hand is. Je maakt het dan in ieder geval bespreekbaar.”

Een uitdaging, erkend Prins, voor ouders en docenten die ook met veel stress te maken hebben en hun thuiswerksituatie ook wel eens zat zijn. ,,Toch is het van groot belang voor de ontwikkeling van de jongeren. Alleen het luisteren kan al helpen. Het geeft het kind het gevoel dat het gehoord en gezien wordt.”

Ook families die niet zijn aangesloten bij de Doopsgezinde gemeente in Leeuwarden kunnen zich aanmelden voor een kliederkerkpakket. Dat kan via kliederkerk@dgleeuwarden.org. Het volgende kliederkerkpakket komt 21 maart.

Reageren? nynke.bruinsma@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Bewustzijn
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct