International Day op Stenden in Leeuwarden, waar studenten van verschillende nationaliteiten hun eigen land kunnen promoten. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Inspectie: winst uit Qatar risico voor NHL Stenden

International Day op Stenden in Leeuwarden, waar studenten van verschillende nationaliteiten hun eigen land kunnen promoten. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Stenden verdient veel geld met de omstreden vestiging in Qatar. De Onderwijsinspectie waarschuwt de hogeschool ‘te waken’ voor ‘een zekere afhankelijkheid’.

De inspectie doet dat in een rapport waarvoor de financiële banden tussen NHL Stenden en Stenden University Qatar zijn onderzocht. In de periode 2016-2018 leverde ‘Qatar’ de hogeschool een winst op van ongeveer 1,2 miljoen euro.

De hogeschool heeft geen overheidsgeld gestoken in de oprichting en exploitatie van de private campus in Qatar, is de conclusie van het onderzoek. Dat is een kwestie die politiek zeer gevoelig ligt en waarvoor de toenmalige Stenden Hogeschool (inmiddels gefuseerd tot NHL Stenden) eerder wel op de vingers is getikt.

Inkomsten boven onderwijskwaliteit

Het risico is nu juist andersom: de hogeschool verdient zoveel aan de campus in Qatar dat gewaakt moet worden voor ,,een zekere afhankelijkheid’’. De inkomsten zijn ‘dermate aantrekkelijk’ dat NHL Stenden moet oppassen niet in een situatie te komen dat de inkomsten boven de onderwijskwaliteit worden gesteld.

,,Het is niet wenselijk als de campus in Qatar (vanwege de baten) wordt voortgezet, terwijl de meerwaarde voor de Nederlandse studenten en docenten zou teruglopen’’, waarschuwt de inspectie.

De hogeschool is voor 50 procent eigenaar van de onderwijsinstelling in Qatar; de andere helft is in handen van miljardair Faisal Bin Qassim Al Thani.

Onregelmatigheden in Qatar

Het rapport is onderdeel van een veel omvangrijker onderzoek naar de handel en wandel van NHL Stenden in het emiraat. De inspectie uitte medio vorig jaar forse kritiek op de wijze waarop aan buitenlandse studenten een Nederlands diploma was gegeven. Aanleiding voor de kritiek was informatie van een klokkenluider over onregelmatigheden in Qatar en de inadequate reactie daarop van de hogeschool.

NHL Stenden stopte daarop meteen met de diplomaverstrekking. Op last van de inspectie kondigde de school twee onafhankelijke onderzoeken aan naar de gang van zaken: naar de mogelijke vermenging van publiek en privaat geld en naar de kwaliteit van het onderwijs. Dat laatste onderzoek loopt nog. De verwachting is nu dat dit rond de zomer afgerond is.

Lees ook | Gesjoemel Qatar levert NHL Stenden grote schade op (LC+)

Geen publieke middelen gebruikt

Wat de inspectie betreft is er weinig mis met de wijze waarop de hogeschool omgaat met overheidsgeld. Het is ‘nadrukkelijk de intentie’ van de hogeschool om te zorgen voor een juiste verantwoording van de gelden. Publiek geld is rechtmatig besteed, oordeelt de inspectie. In het verleden zijn wel een aantal relatief kleine bedragen niet goed doorberekend. Volgens het onderzoek gaat het in de periode 2016-2018 om een bedrag van 142.952 euro.

Dit valt volgens de inspectie echter in het niet ten opzichte van de winst die Qatar heeft opgeleverd en die door NHL Stenden is gestoken in publiek onderwijs. ,,Daarom concluderen wij dat per saldo geen publieke middelen zijn gebruikt voor het onderwijs in Qatar’’, aldus het rapport.

De hogeschool is tevreden met het rapport. Het bedrag van 142.952 euro wordt in de boekhouding gecorrigeerd en de controle is verder aangescherpt. Het college van bestuur is ‘verheugd’ met de vaststelling dat de internationale campussen van meerwaarde zijn voor de school.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct