In panden Rauwerda komen 22 woningen

Een deel van de panden van Auke Rauwerda, het middelste pandje op deze foto wordt mogelijk gemeentelijk monument FOTO LC

In de panden aan de Westerplantage in Leeuwarden waar ijzerwarenwinkel Auke Rauwerda was gehuisvest, komen 22 huurwoningen. De gevels blijven in stand.

,,Het kan een mooi stukje stad worden’’, oordeelde adviescommissie Hûs en Hiem gisteren in een vooroverleg over de plannen, die architect Peter Walon voor de acht diepe panden tussen de Westerplantage en de Torenstraat gemaakt heeft. De familie Rauwerda, die er in januari 2018 de iconische winkel sloot om verder te gaan op de Celsiusweg, is nog steeds eigenaar en wil overgaan tot woningverhuur.

De normale woningen, met minimaal 65 vierkante meter woonoppervlak, krijgen hoofdzakelijk de woonkamer aan de Westerplantage met uitzicht op de Wester Stadsgracht. Bij slechts een paar huizen is de woonkamer gericht op de Torenstraat. Aan deze kant komt ook de gezamenlijke berging voor fietsen en andere opslag voor alle bewoners. Twee panden aan de Torenstraat krijgen een opbouw.

Bij de verdere uitwerking wordt rekening gehouden met een van de panden die als beeldbepalend is aangewezen en de mogelijke aanwijzing van een vroegere meubelmakerij tot gemeentelijk monument. Leeuwarden doet daar momenteel onderzoek naar, aldus Leo van der Laan van de gemeente. De grootste uitdaging wordt volgens hem de geluidsbelasting door het drukke verkeer op de Westerplantage.