Twee Leeuwarders zijn in hoger beroep voor het gerechtshof in Arnhem fors lagere gevangenisstraffen geëist wegens drugssmokkel en mensenhandel. In 2017 werden ze nog veroordeeld tot twee jaar en drie jaar cel. Nu was de eis 30 en 21 maanden.

Het Openbaar Ministerie (OM) vond de eerder opgelegde straffen eigenlijk terecht, maar omdat de zaak zo lang heeft geduurd gaat er behoorlijk wat vanaf.

De hoogste straf is voor een man van 38 jaar die nu op Curaçao woont. Zijn 46-jarige medeverdachte woont nog steeds in Leeuwarden. Beiden zouden zijn betrokken bij een drugsbende die verantwoordelijk was voor grootschalige smokkel van cocaïne en heroïne uit Turkije, Griekenland en Ecuador. Daarbij maakten ze gebruik van jonge koeriers uit Leeuwarden die zelf aan de drugs waren of flink in de schulden zaten. Die namen enorme risico’s.

Kilo’s heroïne in bagage

Het verhaal van broer en zus Robin en Kelly Neeft, die in 2012 in Ecuador werden gearresteerd met kilo’s heroïne in hun bagage, heeft alle media gehaald. Zij zaten jarenlang gevangen in een Zuid-Amerikaanse hel. Kelly was zwanger van een zoon toen ze werd aangehouden. Die is geboren in de gevangenis. Waarschijnlijk is de nu 46-jarige Leeuwarder de vader, maar Kelly heeft nooit een DNA-test willen doen, zo vertelde de verdachte voor het hof. Broer en zus zijn inmiddels weer op vrije voeten en leven in Nederland.

De 38-jarige wordt – naast de uitbuiting van Robin en Kelly – het inzetten van zijn ‘bijslaap’ verweten. Hij zou de vrouw, die dolverliefd op hem was, in 2008 en 2009 drugstransporten hebben laten maken naar onder andere Griekenland en Turkije. Het slachtoffer zegt dat ze dertien keer op transport is gegaan, maar het OM acht maar twee reizen bewezen. De vrouw werd opgepakt in Griekenland met vier kilo heroïne in haar bagage.

Opvallend is dat het slachtoffer dezelfde tatoeage heeft als de twee verdachten met de letters ‘FMS’. Het werd tijdens de zitting niet duidelijk of dat duidt op lidmaatschap van een bende. De 38-jarige legde uit dat het om de namen van overleden familieleden gaat, de 46-jarige zei dat rapper Busta Rhymes – waar hij fan van is – die tattoo ook heeft.

Verdachte ‘zelf ook slachtoffer van uitbuiting’

De 38-jarige vertelde het hof dat hij zelf ook slachtoffer was van uitbuiting. Hij was dakloos en had schulden en probeerde zelf snel geld te maken door bolletjes te slikken. Hij reisde telkens samen met zijn vriendin. Toen die in Brazilië werd gearresteerd, stopte hij er ook mee. Hij wilde nog één keer zijn slag slaan om genoeg te verdienen om dicht bij haar te zijn. Dat zou gaan om de trip met Robin en Kelly. Hij is uiteindelijk niet meegegaan omdat hij de zaak niet vertrouwde. De verdiensten zouden buitensporig hoog zijn. De verdediging voerde aan dat de vliegtickets en het hotel van Robin en Kelly allemaal vanuit de organisatie in Londen zijn betaald.

De 38-jarige heeft inmiddels een handel in autobanden in Curaçao opgezet. Hij hoopt dat zijn zeven kinderen daar ook naartoe komen. De moeders wonen allemaal nog in Leeuwarden. De advocaten van de twee verdachten pleiten voor vrijspraak omdat het hier niet om mensenhandel gaat. Bovendien trekken zij de getuigenissen van Robin en Kelly, die soms in het voordeel spreken van verdachten, niet in twijfel. Volgens het OM zijn de bewijzen tegen de Leeuwarders keihard. Maar omdat de strafbare feiten al zo lang geleden zijn gepleegd, eiste ze geen jaren celstraf, maar 30 maanden voor de 38-jarige en 21 maanden voor de 46-jarige Leeuwarder.

Het hof doet uitspraak op 25 juni.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Gerechtshof
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct