Vlaggen en vaantjes overal in Leeuwarden, een vrolijk versierde Van Ostadestraat, en een centrum vol politie, ME en Cambuuraanhangers die toch samen iets wilden vieren.

De alternatieve huldiging van Cambuur met een helikoptervlucht boven de stad: niet iedereen was even enthousiast. Maar volgens burgemeester Sybrand Buma was het de enige manier om Cambuur te huldigen. Een boottocht, een bustocht, een vol Oldehoofsterkerkhof: corona laat het niet toe aldus Buma.

loading

,,Kijk, kijk, daar komen ze!” In de Van Ostadestraat in Huizum staat een tiental buurtbewoners in het geelblauw gehuld. Hoog boven in de lucht cirkelen twee helikopters. ,,Je ziet de spelers niet, dat is toch jammer!”, zegt Michel Stienstra. ,,Gelukkig was ik vrijdagavond in het stadion, ik ben er nog schor van.”

Straat vol vlaggen

De helikopters en het geluid verdwijnen weer. Verwachtingsvol kijkt Marleen Veenstra naar de lucht. ,,Toen ik het hoorde van de huldiging heb ik gelijk al vlaggen opgehangen. We zijn begonnen met drie vlaggen, maar nu hangt de hele straat vol.” Of de vlaggen en vaantjes zichtbaar zijn, is de vraag. Maar de mensgrote letters die ‘HOERA’ vormen vast wel.

loading

Het geluid van de wentelende wieken zwelt weer aan, opnieuw komen de helikopters overvliegen, tot vreugde van Nir Nadir en zijn beide dochters, uitgedost in het geel-blauw. ,,Ik was al fan van Cambuur toen ik nog in Israël woonde. Vier jaar geleden zijn we naar Leeuwarden verhuisd, in het seizoen waarin we bijna de bekerfinale haalden.” Hoe het kan dat iemand in Israel fan is van Cambuur? ,,De moeder van mijn vrouw woont hier al dertig jaar. Daardoor is het gekomen.”

Politie en ME in centrum

Terwijl de helikopters rondvliegen heeft zich In het centrum van Leeuwarden dan een groep van rond de zeventig Cambuursupporters verzameld, aldus de politie. Oproepen om samen te komen en zo toch iets te vieren, gingen al een paar dagen rond in appgroepen. ,,Er werden door de harde kern voorbereidingen getroffen om op het Kalverdijkje een feest te vieren, maar dat is door de politie verhinderd. Daarna verzamelden ze zich in het centrum”, zegt burgemeester Sybrand Buma.

Op het Zaailand greep de politie een eerste keer in omdat ze bekogeld werden door de groep, stelt Buma. Een agent raakte daarbij gewond. De politie hield één man aan. Een aantal omstanders op de terrassen vertelde een ander verhaal. Volgens hen greep de politie in zonder dat er wat aan de hand was. In een mail aan de gemeenteraad beklaagt een bewoner van het Zaailand zich over het optreden van de politie dat volgens hem het gevolg was van een ‘inschattingsfout’.

loading

Toen zich even later op de Lange Pijp opnieuw een grote groep vormde, kwam de ME weer in actie waarna er een soort ‘hardloopwedstrijd’ door de stad volgde, via de Eewal, over de Voorstreek naar de Druifstreek. Daar viel de groep opnieuw uiteen, en leek de rust in de stad teruggekeerd. Een half uur later verlieten de ME-busjes in colonne de stad.

De helikopterhuldiging was - op de incidenten in de stad na - volgens Buma wel een succes. ,,Natuurlijk willen we allemaal het liefst naar de Oldehove. Maar dat kan niet. Dit was bedoeld voor de spelers en om de mensen een kans te geven om op een alternatieve manier de spelers te laten zien hoe blij ze met het kampioenschap zijn. En de spelers vonden het leuk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Promotie Cambuur
Cambuur
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct