Er zijn geen mogelijkheden om het kampioensfeest van Cambuur groots te vieren. ,,We willen wel, maar het kan gewoon niet”, zegt burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden.

Dat Cambuur kampioen wordt, is geen vraag maar een kwestie van tijd. En dat een kampioenschap leidt tot een explosie van vreugde bij iedereen die de Leeuwarder club een warm hart toedraagt, ook. ,,We hebben gekeken naar wat kan, ik heb gesproken met andere burgemeesters die in een vergelijkbare situatie zitten. Met ministers gesproken. Maar helaas is de conclusie: alle geitenpaadjes lopen dood. Niet alleen hier in Leeuwarden, ook in bijvoorbeeld Amsterdam zal er geen huldiging plaatsvinden als Ajax een prijs wint.”

Geen ontheffing

Of het nou gaat om een boottocht door de gracht, een bustoer door de stad of een huldiging als fieldlab-test: het is onderzocht maar volgens Buma niet mogelijk in deze fase van de coronapandemie. ,,Evenementen zijn verboden, je mag niet met meer dan twee mensen in de buitenlucht zijn, de afstandsregel is niet te handhaven, ook niet bij een boot- of bustoer door de stad. En een ontheffing afgeven voor het kampioensfeest is ook niet mogelijk. Want waarom Cambuur dan wel en de dodenherdenking, het bevrijdingsfestival of welk ander evenement niet?”

Tegelijkertijd is er natuurlijk wel een verschil: er zullen op 5 mei geen mensen naar het Oldehoofsterkerkhof komen als er geen bands optreden. Terwijl de kans groot is dat supporters van Cambuur bij promotie of het kampioenschap wel naar het stadion trekken. ,,Dat sommigen zeggen: ‘we gaan toch’ kan natuurlijk geen argument zijn om een uitzondering te maken.”

Hoogleraar Jan Brouwer, tevens directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid, zei donderdag in de Leeuwarder Courant dat Buma ervoor zou kunnen kiezen soepel met de coronamaatregelen om te gaan. ,,Anderhalve meter afstand? Groepsvorming? De avondklok? Als je daar op gaat handhaven wordt de kans op escalatie alleen maar groter”, aldus Brouwer.

,,Alle scenario’s voor alle eventualiteiten liggen klaar. We houden overal rekening mee maar we gaan daar nu natuurlijk niets over zeggen”, aldus Buma. Donderdagmiddag heeft Buma nog met de supportersverenigingen van Cambuur en een afvaardiging van andere supportersgroepen gesproken. ,,Dat was een goed gesprek”, aldus gemeentewoordvoerder Erik Krikke. De betrokken supporters waren niet bereikbaar of verwezen voor een reactie naar de gemeente.

Vulkaan

De komende weken zijn er drie belangrijke momenten: vrijdagavond tegen Helmond Sport is Cambuur bij winst officieus zeker van promotie. Afhankelijk van de resultaten van de concurrentie zou de wedstrijd van volgende week tegen Jong AZ al de kampioenswedstrijd kunnen zijn. Mocht Cambuur ergens punten laten liggen, dan kan de titel behaald worden in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap..

,,We worden straks voor het tweede jaar op rij kampioen en we weten dat er niks kan. De buitenwereld, de situatie met corona laat het niet toe. Maar er staat een vulkaan van vreugde op uitbarsten”, zegt Ard de Graaf, algemeen directeur van Cambuur. ,,We zijn in gesprek met de gemeente, met de politie, met de supporters. Met iedereen. We roepen iedereen op verantwoordelijkheid te tonen, maar heb ook begrip voor de vreugde-uitbarsting die er aan zit te komen. En als je dan toch naar buiten gaat: houd afstand, houd rekening met elkaar.”

Samen met Omrop Fryslân probeert Cambuur de supporters toch te betrekken bij de promotie en het kampioenschap. ,,Omrop Fryslân zal rond de kampioenswedstrijd een speciale uitzending verzorgen, met unieke beelden vanuit het stadion en de kleedkamer.”

Dilemma

Bij de mogelijke kampioenswedstrijd, thuis tegen De Graafschap, mag Cambuur 1350 toeschouwers toelaten. Al probeert burgemeester Buma nog toestemming te krijgen om dat aantal te verdubbelen. ,,We hebben bijna zesduizend seizoenkaarthouders dus niet iedereen kan erbij zijn. Iedereen met een seizoenkaart kan zich aanmelden, maar ze moeten zich wel laten testen vooraf en niet iedereen wil dat. Op basis van het aantal aanmeldingen zullen we een keuze moeten maken met iets van een loting. Het is een duivels dilemma.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Cambuur
Promotie Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct