HET WAPEN VAN LEEUWARDEN. FOTO LC

Hete Soep: Tomahawk in Het Wapen

HET WAPEN VAN LEEUWARDEN. FOTO LC

A ls je erlangs loopt, denk je: echt een bruin café. Het Wapen van Leeuwarden – op de hoek van het Zaailand met de Prins Hendrikstraat – lijkt eerder een zaak waar je kunt biljarten dan dineren. Ja, je zult er een broodje gehaktbal of kroket kunnen krijgen. Maar dan houdt het vast wel op.

Helemaal mis. Een bord buiten geeft al aan dat je hier kunt aanschuiven voor lunch en diner, de menukaart bewijst dat.

Binnen oogt het als een gezellig ouderwetse kroeg met houten stoelen en tafeltjes, een houten vloer en een lange tap. De meeste tafeltjes zijn bezet, evenals de barkrukken. Het geroezemoes is niet van de lucht maar dat hoort erbij. Daarvoor is het een authentiek bruin café.

Mijn tafelgenote en ik kiezen als voorgerecht voor Plateau ’t Wapen: een gevulde plank met diverse lekkernijen. Wij zijn benieuwd. Vrij vlot brengt onze gastheer het grote bord. Inderdaad: er valt heel wat te kiezen. Verschillende soorten brood met bitterballen, stukjes buikspek, gesneden ribeye, zalm, een potje kruidenboter en een tapenade van maïs met pompoenpitten. Daartussenin een smakelijke salade met stukjes spek.

loading

De bitterballen zijn heerlijk, evenals het malse buikspek en ribeye met een soort ketjapsaus. En dat de kruidenboter zelfgemaakt is, merk je ook: de roomboter proef je boven het knoflook uit.

Als eetgerei hadden we een bordje met vorkje en servet gekregen. Als onze ober voor het hoofdgerecht het normale bestek brengt, zeg ik: ,,Dat was net ook wel handig geweest.’’ ,,Nee hoor, dat hoort zo’’, was het antwoord. „Bourgondisch hè. Lekker snaaien. Voordat je hier komt, moet je je handen goed wassen.”

Als hoofdgerecht had mijn tafelgenote de ladysteak kunnen kiezen maar niks ervan. Zij gaat voor de tomahawk : 350 gram ribeye met bot, dik 100 gram meer dan de vrouwelijke variant. De varkenshaas, gewikkeld in spek, lacht mij toe.

loading

Beiden krijgen we een ruime hoeveelheid vlees voorgeschoteld. Haar steak gaat vergezeld van paddenstoeltjes met pepersaus, broccoli en peen. Bij mijn roze homp hoort snijbonenstamppot met honing-tijmsaus. De bijgerechten bestaan uit een kom lekker grote frieten en een rijke salade.

De tomahawk is aanvankelijk aan de taaie kant maar in het midden wordt-ie malser. Mijn eetpartner krijgt hem rosé op het bord. Ze vindt het jammer dat vooraf niet gevraagd is hoe ze hem gebakken had willen hebben.

Mijn varkenshaas is zo mals als maar kan. Het dikke stuk vlees hapt lekker weg. Het hartige spek past goed bij de zachte smaak. En de snijboontjesstamppot is zoals verwacht: een fijne maar niet overheersende groente.

Laten we de friet niet vergeten. Lekker grote stukken met truffel-mayonaise. Heerlijk. Zelfgemaakt, zei de gastheer erbij. Goed gedaan, want deze saus heeft meer smaak en karakter dan gewone mayo.

De hoeveelheid is toereikend. Beiden zijn we grote eters maar we kunnen het nauwelijks op.

Helaas is er wegens een andere afspraak amper tijd voor een dessert. Ik laat onze ober weten dat we nog maar een halfuurtje hebben en of hij een ‘snel’ toetje heeft. ,,Nee, dat lukt niet want we bereiden veel zelf’’, zegt hij eerlijk. Dus geen chocoladetaartje met gepocheerde peren of sorbetijs of gegrilde appel met kaneelijs en amandel crumble.

Als snelle hap kan hij alleen appeltaart of oranjekoek aanbieden. Mijn eetpartner hoeft niks meer. Ik ga voor het laatste en heb er geen spijt van. Een lekker stukje koek met heerlijke amandelspijs en net geklopte slagroom.

Vegetarisch: Ja

Parkeren: Parkeergarage Zaailand

Rolstoelvriendelijk: Niet helemaal want de toiletten zijn alleen met de trap te bereiken. Ze zijn trouwens wel een bezoekje waard want ze zijn modern en schoon. En er hangen prachtige afbeeldingen van karakteristieke gebouwen van Leeuwarden

Het Wapen van Leeuwarden

Zaailand 92, Leeuwarden

www.hetwapenvan-leeuwarden.nl

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct