Nummer 25 aan het Leeuwarder Raadhuisplein heeft nog steeds een monumentale uitstraling. Ooit zat de Hofschool er, daarna het veelbetreurde kunstencentrum Parnas dat in de zomer van 2012 definitief de deuren sloot. En toen bleef het een tijd stil.

De gemeente had als eigenaar geen bestemming voor de leeggekomen panden. Het naburige Fletcher-hotel Het Stadhouderlijk Hof wel: vijftig nieuwe hotelkamers en een brasserie.

Bar Bistro DuCo is open voor hotelgasten en loslopende eters/drinkers. Hete Soep gaat er uit lunchen. Het is prettig binnenkomen, het interieur oogt chic en comfortabel. Veel hout, veel zwart, veel spiegel. En toch warm. We nemen een opstapje want de tafels voor de ramen zjin al bezet. Met achter ons de keuken en links de bar kunnen we alles vanuit onze uitkijkpost in de gaten houden.

Hoewel er op de social media het nodige gekrakeel is over de bediening: te laat, te traag, te informeel, te onverschillig, hebben wij daar geen last van. Aanloopproblemen, oordeelt Teamlid 1. De vriendelijke serveerster doet alles uit het blote hoofd en laat geen steekje vallen. Ons gezelschap van vier kiest voor een maaltijdsalade Nicoise, met tonijnflakes, ei, haricots verts, radijs, zwarte olijven, rode ui, gepofte rosevalaardappel en cornichons, een vegetarische burger met gegrilde groenten, tomatensalsa en tzatziki, geserveerd met zoete aardappelfrites en twee keer de clubsandwich met gerookte kip, bacon, tomaat, ei, rode ui, mosterdspread, geserveerd met chips.

loading

Het idee was, dat de twee sandwich-eters niet zo omver geblazen zouden worden als onlangs toen ze de sandwich met huisgemaakte tonijnsalade bestelden. Die was van een olympische afmeting, zo vertellen ze nog steeds ietwat geschrokken. Maar bij de clubsandwich die nu ter tafel komt, zou een keukentrappetje ook niet misstaan. Een flink gevuld bord met net als bij de vegaburger een paar schijven Echte Tomaat. Zo eentje van veel smaak, veel vlees.

loading

De Nicoise ontbeert een broodje. Of, desnoods, een paar stukjes stokbrood. Maar ook hier is de portie dermate royaal dat je het dan meer hebt over een showbroodje dan een gemist ingrediënt. En dan de vegaburger. Die is top. Niks meer aan doen. De gegrilde groenten, DuCo zet zijn Josper houtskooloven ruimhartig in, zijn precies goed. Mooie streepjes, fijne rooksmaak. De zoete aardappelfrites zijn dermate lekker, dat Teamlid 1 ze moet beschermen tegen al te opdringerige vingers. Voor de goede orde: alle bordjes gaan vandaag leeg.

loading

En dan de wijn. Onder leiding van Teamlid 2, hij die beroepsmatig weet van wijn, komt er een fles Domaine du Tariquet op tafel. De eigenaar van Domaine du Tariquet is van oorsprong een producent van armagnac, de oudere broer van cognac. Maar door de teruglopende vraag naar aperitieven of digestieven (voor of na de maaltijd) worden in de Gascogne veel van de druiven die hiervoor bestemd waren nu gebruikt voor wijn. En zo komen we vanmiddag terecht bij de witte Tariquet Réserve, gemaakt van gros manseng, chardonnay, sauvignon en sémillon, en dat alles houtgerijpt. We proeven allerlei fruitaroma’s maar het meest perzik en vanille. Eerlijk is eerlijk, hij is heerlijk en past uitstekend bij al de verschillende gerechten op tafel.

We eindigen met koffie en twee keer een glas verse thee. Uit het rijtje ingrediënten stellen we een versie samen met sinaasappel en gember en een met steranijs, kaneelstokjes en kardemom. Heerlijk. Maar hier moet toch een puntje op de i: want alle losse onderdelen dwarrelen vrolijk door het glas en zie dat maar eens op te drinken zonder een mond vol kardemom te krijgen. Zonde. Zo’n vorstelijke beker thee verdient een theezeefje. En, misschien, een glas met een oor of een dubbelwandig glas? Dat verdienen onze vingers.

Even praktisch: het toilet is een stukje lopen net als de kapstok. En de achterdeur moet dicht blijven, begrijpen we van de serveerster. ANDERS ZITTEN DE GASTEN IN DE KOU, laat ze luid en duidelijk weten in de keuken. Zo duidelijk dat je er eerder last van je oren van krijgt dan de bibbers.

Bar Bistro DuCo

Hofplein 29, 8911 HJ Leeuwarden.

www.ducoleeuwarden.nl

loading

Vegetarisch: ja

Rolstoelvriendelijk: ja

Parkeren: betaald. niet voor de deur

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct