Een deel van de sloot, waarin het lichaam van de vrouw was aangetroffen, werd met schotten afgezet en vervolgens grotendeels leeggepompt.

Het blijft nog wel even blauw in angstig Koarnjum

Een deel van de sloot, waarin het lichaam van de vrouw was aangetroffen, werd met schotten afgezet en vervolgens grotendeels leeggepompt. FOTO NIELS WESTRA

Blauw domineert het straatbeeld van Koarnjum voorlopig nog wel even. De politie blijft naarstig zoeken naar de moordenaar van Karin Grijpstra.

Donderdagochtend vond er een grote zoekslag plaats rond de plek waar het lichaam van de 55-jarige Koarnjumse op zondagochtend 23 februari werd aangetroffen.

Een deel van de sloot werd hiervoor met schotten afgezet en vervolgens grotendeels leeggepompt. De bodem is laagje voor laagje gefileerd.

Lees ook | Moordzaak Koarnjum: politie onderzoekt sloot opnieuw

Medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzochten de drab minutieus. Het werk leverde ’s middags enige vertraging op, omdat er een mankement was ontstaan aan een kraan.

Het zal niet de laatste keer zijn dat de politie in het dorp sporen probeert te vinden die leiden naar de moordenaar van Karin Grijpstra.

De vrouw zou zaterdagavond haar huis aan De Wier hebben verlaten om de hond uit te laten. Toen haar man haar de volgende ochtend miste, sloeg hij alarm. Hun dochter vond het stoffelijk overschot tegen negen uur in de sloot voor de woning.

Grote schrik

De oprit loopt daar op. Of af. Het is maar vanaf welke kant je het bekijkt. Uitglijden zou een optie zijn geweest. Aanrijden ook. De weg die naar de Dokkumer Ee leidt, is er smal.

Het gebied werd meteen afgezet en het onderzoek opgestart. De dienst in het godshuis er tegenover ging toen gewoon door.

Lees ook LC+ | Angst regeert in Koarnjum na dood geliefde Karin (55)

Onderzoek bij het NFI in Rijswijk wees echter uit dat het niet om een ongeval ging. De Koarnjumse was door een misdrijf om het leven gekomen. De schok over haar onverwachte dood ging over in een grote schrik. Dat dit mogelijk was in het dorp waar nooit iets gebeurde.

Terwijl de kraan aanstalten maakt een schot aan te geven aan mensen in een waadpak, vertelt een dorpeling dat ze die betreffende zaterdagavond rond middernacht nog met haar hond langs de plek is gelopen.

En de volgende ochtend heel vroeg, voordat ze naar haar werk ging, opnieuw. Maar nee, ze heeft er toen niets of niemand gezien. Omwonenden is evenmin iets opgevallen. Maar ja, het is aan De Wier ‘s avonds natuurlijk ook hartstikke donker.

Eigen scenario's

Wel is de dorpeling bang. Heel bang. Wie heeft het gedaan? Waarom deze doodgewone, aardige, hartelijke vrouw? En bevindt degene die voor dit leed verantwoordelijk is, zich onder hen? Het zijn vragen die iedereen in het dorp bezighouden.

En ze horen maar niets van de politie. Natuurlijk, die is druk bezig de zaak te onderzoeken. Dat zien de Koarnjumers met eigen ogen. Er gaat geen dag voorbij dat ‘ze’ er niet zijn. Dan weer maken ‘ze’ foto’s. Of vliegen er drones.

Ook rijdt er geregeld een surveillancewagen door het dorp. Daar zijn de Koarnjumers blij mee. Het extra toezicht werd hen toegezegd door burgemeester Sybrand Buma, op de bijeenkomst in het dorpshuis, eind februari. Maar het is mooi dat het ook echt zo frequent gebeurt.

Bij het uitblijven van informatie maken de dorpelingen hun eigen scenario’s van wat er gebeurd zou kunnen zijn. Terwijl het waterpeil zakt, worden aan de slootkant alle plots nogmaals aangehaald.

Maar voorzitter Jaap Keizer van Doarpsbelang Jelsum-Koarnjum kan daar niets mee. ,,It is mar te hoopjen dat it gau oplost wurdt. En it net sa giet as yn de Vaatstrasaak.’'

home
net-binnen
menu