Financieel was het coronajaar 2020 voor de Harmonie in Leeuwarden beter dan 2018, het jaar waarin Leeuwarden Culturele Hoofdstad was.

Het nettoresultaat van de Harmonie over 2020 ligt boven dat van het Culturele Hoofdstadjaar. Dat blijkt uit vertrouwelijke informatie waarover de Leeuwarder Courant beschikt. En dat betekent dat het theater een plus over 2020 behaalde van meer dan 258.000 euro, bevestigt Nathan Hornstra, hoofd financiën van De Harmonie.

In het Culturele Hoofdstadjaar 2018 maakte de stadsschouwburg een winst van 258.000 euro, wat gezien de resultaten van de afgelopen jaren uitzonderlijk hoog was. In 2017 bijvoorbeeld was het nettoresultaat nog geen 3.000 euro, in 2019 werd een ton verlies geleden.

Hoe hoog het positieve resultaat in 2020 precies is, wil de Harmonie nog niet zeggen. ,,We zijn bezig met het opmaken van de jaarrekening en die gaat eerst naar het bestuur en niet naar de media”, zegt Nathan Hornstra.

Nijpende situatie

Hoe kan het dat een schouwburg meer geld overhoudt in een jaar waarin de deuren amper open konden door de coronamaatregelen? Theater Sneek bijvoorbeeld verwachtte in augustus al met een tekort van een ton af te sluiten. En dat was voor de tweede lockdown, toen de theaters beperkt open konden. En ook andere (kleinere) theaters luidden afgelopen jaar de noodklok. De Nederlandse vereniging voor schouwburgdirecteuren en concertdirecties stelde in augustus dat de situatie nijpend is.

,,Als de Harmonie maken we deel uit van de cruciale culturele infrastructuur waarvoor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) in augustus 200 miljoen extra steun uittrok”, legt Hornstra uit. Dat betekende een bijdrage van 469.000 euro. Een bedrag dat verdubbeld werd omdat Leeuwarden een zelfde bedrag op tafel moest leggen. ,,Het gaat om co-financiering”, aldus wethouder Hein Kuiken. ,,Dat betekent dat de Harmonie dat geld van OCW alleen zou krijgen als wij ook 469.000 euro zouden uittrekken.”

Meevaller

De steun van in totaal een kleine miljoen euro, is gebaseerd op de ‘eigen inkomsten’ die de Harmonie in 2017 en 2018 realiseerde. En met name 2018 was voor de Harmonie een uitzonderlijk goed jaar met veel activiteiten en bezoekers, aldus Hornstra. ,,En doordat wij relatief weinig vast personeel in dienst hebben en de programmakosten grotendeels wegvielen in 2020, zorgt dat voor dit positieve resultaat over 2020.”

De Harmonie begon het afgelopen jaar met een begroting van zo rond de 7 miljoen euro. Ruim 3 miljoen euro daarvan was subsidie van de gemeente Leeuwarden. Waarbij opgemerkt moet worden dat een miljoen van die subsidie bestemd is voor onderhoud en huur van het gebouw. Huur die weer terug betaald wordt aan de gemeente.

Daar bovenop trok de gemeente Leeuwarden tot 2019 jaarlijks 3 ton extra uit om de (structurele) tekorten van de Harmonie aan te vullen. Dat roept de vraag op of de Harmonie nu er een ‘meevaller’ is naar de gemeente gaat om geld terug te geven.

Niet weg

,,Het boekjaar is dan wel positief afgesloten, corona is niet weg. En 2021 wordt een heel zwaar jaar met veel onzekerheden en dreigende tekorten. Ook het positieve resultaat wordt gebruikt om deze crisis door te komen”, zegt Hornstra.

,,Ik snap de verbazing, in het cultureel meest armoedige jaar er financieel goed uitspringen’’, antwoordt Kuiken op de vraag of de ‘meevaller’ terugvloeit naar de gemeente. ,,Ik heb de definitieve cijfers over 2020 nog niet, maar ik kan me voorstellen dat we het positieve resultaat gebruiken om de weerbaarheid van Harmonie te vergroten.”

Naast De Harmonie kregen ook Neushoorn en Slieker Film geld van het ministerie van OCW en de gemeente omdat ze deel uitmaken van de ‘cruciale culturele infrastructuur’. Respectievelijk 249.000 en 62.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct