Er zijn grote zorgen over het welzijn van prostituees die normaal op de Weaze werken.

Grote bezorgdheid om prostituees van de Weaze

Er zijn grote zorgen over het welzijn van prostituees die normaal op de Weaze werken. FOTO NIELS WESTRA

Er zijn grote zorgen over het welzijn van prostituees die normaal op de Weaze werken. Sinds 15 maart zitten zij zonder inkomen en zijn ze extra kwetsbaar.

,,De dames zitten volledig zonder geld en dat maakt ze gigantisch kwetsbaar voor kwaadwillenden. Ze hebben helemaal niets.” Die noodkreet slaakt Danny Sesseler, raamexploitant van Love N’ Joy. ,,Als iemand nu tegen een dame zegt: ‘onder deze voorwaarden ga je voor me werken’, dan gaan ze akkoord. Hoe slecht die voorwaarden ook zijn, als ze maar wat te eten hebben.”

Annemiek Schuurman van het Leger des Heils werkt samen met de GGD en Fier in Xenia, een steunpunt voor prostituees op de Weaze. ,,Door de coronamaatregelen zijn de vrouwen direct hun inkomen kwijt. Ze komen daardoor heel snel in de knoop, financieel maar regelmatig ook psychisch.” Sinds de maatregelen zijn zo’n dertig vrouwen in beeld bij de hulpverleners van Xenia. ,,Op het moment dat de nood hoog is, ontstaan er sneller afhankelijkheidsrelaties. Door de situatie zijn de vrouwen extra kwetsbaar.”

Nieuwe vorm prostitutie

Volgens Sesseler ontstaat er nu een nieuwe vorm van prostitutie, buiten het zicht van exploitanten, politie en hulpverlening. ,,Ik zie dat dames die ik ken klanten aanspreken in de stad. Heel subtiel. De dames weten wie de klanten zijn, en de klanten herkennen de dames. Het verplaatst zich overal naar toe.”

Meteen na de invoering van de coronamaatregelen werden er veel advertenties geplaatst op sekscontactsites. Die zijn intussen, op een paar na, verdwenen. ,,Door de politie zijn sms’jes gestuurd naar de adverteerders met een waarschuwing. Kennelijk heeft dat geholpen”, zegt burgemeester Sybrand Buma. Signalen dat prostitutie zich nu over de stad verspreidt, zegt hij niet te herkennen. ,,Ook de politie heeft niet dat soort signalen.”

Steun

Waar het kabinet half maart direct maatregelen nam om bedrijven en zzp’ers te steunen, vielen de prostituees buiten boord. De ChristenUnie vroeg er begin april aandacht voor in de Tweede Kamer. Ook lokaal komt er nu steun voor de dames. ,,In de eerste week na de maatregelen was het stil bij Xenia, intussen zien we meerdere vrouwen per dag. Behalve doorverwijzen naar hulpverleners helpen we ook met leefpakketten of voedselbonnen. En als dames geen onderdak hebben, dan zijn er opvangmogelijkheden bij Fier. Wat we willen voorkomen, is dat ze dakloos raken”, zegt Schuurman van het Leger des Heils.

De vraag is wel of alle prostituees die hulp nodig hebben ook bereikt worden. ,,Een deel is teruggegaan naar het land waar ze vandaan komen, een deel is zichtbaar bij Xenia. En hoe groot de groep is die we niet in beeld hebben, dat weten we niet.”

‘Heel kwetsbaar’

Op de Weaze zijn zo’n 130 kamers, waarvan normaal gesproken de helft bezet is. Daar werken tussen de zeventig en honderd vrouwen. ,,Er zijn vrouwen in penibele situaties terechtgekomen. Dat weet ik. En voor de vrouwen van wie ik het weet, is hulp geboden samen met onder meer de GGD en Fier. Maar er blijft een groep die niet zichtbaar maar wel heel kwetsbaar is”, vervolgt Schuurman.

De gemeente Leeuwarden laat weten dat onderzocht wordt of er meer hulp voor de prostituees nodig is, bijvoorbeeld of er geholpen kan worden met het betalen van achterstallige rekeningen. De ChristenUnie in de Tweede Kamer gaat opnieuw vragen stellen aan het kabinet. Net als drie weken geleden wil de partij dat prostituees in aanmerking komen voor financiële steun.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct