Groene deelscooters van GO rijden nu ook in Leeuwarden

Ineens zie je ze overal: groene elektrische scooters in de straten van Leeuwarden. Deze week zijn er meer dan honderd in de stad neergezet door het bedrijf GO Sharing.

De groene E-scooters, want dat zijn ze, staan overal in de stad. Van het centrum tot in Camminghaburen of de Zuidlanden. En met een app zijn ze te starten en te gebruiken. Tenminste, als je in het bezit bent van een rijbewijs. Kosten? Volgens aanbieder GO Sharing vanaf 23 cent per minuut. In de praktijk bij een rondje stad was de prijs echter 29 cent per minuut. En ben je op de plaats van bestemming, dan ‘log je uit’ en kan de scooter weer door iemand anders worden gebruikt. Of je betaalt een parkeertarief zodat je er even later mee verder kan rijden.

Afspraken over parkeren

De scooters zijn van GO Sharing, een bedrijf dat intussen in negen steden in Nederland elektrische scooters aanbiedt op straat. Waaronder in Groningen. ,,Daar zijn we ook begonnen met honderdtwintig scooters maar intussen staan er daar al meer want er wordt heel veel gebruik van gemaakt”, zegt David Heidbuurt van GO Sharing. Heidbuurt ‘doet’ de scooters in Groningen en Leeuwarden voor het bedrijf. En hij heeft er vertrouwen in dan de scooter ook in Leeuwarden aan zal slaan. ,,Voordat de eerste scooter in Leeuwarden stond, was onze app hier al duizend keer gedownload.”

De app en de elektrische scooter zelf zitten vol vernuftige toepassingen. Zo kan je de scooter niet zomaar overal achterlaten. Het Ruiterskwartier bijvoorbeeld, daar mag je de scooters niet parkeren. ,,Over waar scooters wel en niet mogen staan, hebben we afspraken gemaakt met de gemeente Leeuwarden. Dus als jij de scooter ergens neerzet, waar het niet is toegestaan, dan kan je niet uitloggen. Dat kan pas weer als je op een plek bent waar het wel mag”, legt Heidbuurt uit.

Problemen in Groningen

In Groningen is GO Sharing sinds dit voorjaar actief. Volgens een woordvoerder van de gemeente Groningen zijn de elektrische scooters een milieuvriendelijke aanvulling op het vervoer in de gemeente. Maar, zo stelt ze: ,,de stalling is wel een probleem.” De komende maanden gaat de gemeente Groningen dan ook kijken wat er nodig is om ‘het beheersbaar te houden’. Want klachten over geparkeerde scooters zijn er wel in Groningen, aldus de woordvoerder. ,,Indien nodig wordt de APV aangepast.” De gemeente Leeuwarden was donderdag niet in staat vragen over de komst van de e-scooters te beantwoorden.

,,Juist de mogelijkheid om gebieden in de stad in te stellen waar je de scooters niet kunt achterlaten, maakt dat we die overlast kunnen beheersen. Maar het is natuurlijk ook de verantwoordelijkheid van de gebruiker om hier goed mee om te gaan”, stelt Heidbuurt.

Alle scooters worden continu op afstand gemonitord. Ook om ze bijvoorbeeld weer op te laden. ,,Daarvoor rijden er een paar keer per dag elektrische driewielers door de stad die de accu’s vervangen van de scooters die bijna zonder stroom zitten. Want ook het batterijpercentage kunnen we op afstand zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Video
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct