default

Leeuwarder uitbreidingsplan Blitsaerd moet beter, vinden wijkbewoners

default

De uitbreiding van de Leeuwarder wijk Blitsaerd stuit op bezwaren van zittende bewoners: ,,Waarom komt het dichtst bebouwde deel nu net hier? Er is zoveel ruimte.’’

De bouw van 330 woningen in Blitsaerd-West is bijna klaar. Burgemeester en wethouders presenteerden dit voorjaar plannen voor de tweede oostelijke fase, waar ze 111 huizen willen toestaan. Omdat dit volgens het bestemmingsplan niet kan, zijn er nieuwe procedures nodig.

In 2004 werd vastgelegd dat pal ten oosten van Blitsaerd-West gebouwd kon worden in de vorm van ‘een bastion’, dat gesloten zou ogen, met ,,beperkt privégebied’’ aan de buitenzijde. De vorm van de wijk zou worden bepaald ,,door zichtlijnen naar de Bullemolen, een archeo-logische vindplaats en de geluidscontour van de Groningerstraatweg.’’

Het nieuwe plan wijkt hier sterk van af. Het gebied is herdoopt tot ‘De Finish’, een hofjesbuurt van 41 projectmatige ,,villa’s voor vitale senioren’’. Hier is veel vraag naar, stellen de initiatiefnemers vast. In hun toelichting spreken zij van ,,bescheiden kavels’’.

Bewoners aan de oostzijde van Blitsaerd-West schrikken hiervan. Zij vrezen straks uit te kijken op een rommelig achtertuinengebied. Op kleine kavels worden aangebouwde schuurtjes straks dichtbij de waterkant gebouwd, verwachten Pax Willemse en Sander Baron. Als bewoners van kavels aan de oostrand dienden zij bij de gemeente een zienswijze in. Zestig wijkbewoners ondertekenden de brief.

Het verlies van de beloofde zichtlijnen doet pijn

,,Het leeft hier ontzettend’’, zegt Willemse. ,,Veel huidige bewoners waren hier niet komen wonen, als ze dit vooraf hadden geweten.’’ Het verlies van de beloofde zichtlijnen doet pijn. Hierbij speelt ook mee dat sommige bewoners eerder mondeling te horen kregen dat het gebied van De Finish mogelijk onbebouwd zou blijven.

,,Wij willen echt niet alles tegenhouden. Het plan voor Blitsaerd-Oost ziet er verder best mooi uit’’, zegt Baron. De mannen vinden het echter opmerkelijk dat aan de wijk-randen bijzonder grote kavels zijn ingetekend. Er is dus ruimte genoeg om ook De Finish iets ruimer op te zetten, vinden ze: ,,Gebruik nu deze kans om het plan beter te maken.’’

Wethouder Hein de Haan kwam op hun verzoek een kijkje nemen in de wijk. ,,Dat was heel leerzaam’’, vertelt hij. ,,Maar je hebt het bij de kavels in De Finish wel over 500 vierkante meter. Zo klein zijn ze dus ook weer niet.’’ Hij zegt op verschillende punten al tegemoet te komen aan de bezwaren: ,,De kappen van de woningen worden omgedraaid.’’ Hierdoor lijken ze minder massief. ,,En er komt ook meer riet’’. Dit groen langs het water moet het uitzicht verzachten.

De bewoners zijn echter teleurgesteld. Willemse: ,,Wij hadden gehoopt dat we tot een compromis konden komen.’’ Plaatjes van de nieuwe wijk stonden afgelopen winter al op website Funda, terwijl B en W hun plannen nog niet eens hadden vastgesteld. ,,Je krijgt zo voortdurend het gevoel dat alles al voorgekookt was.’’

loading

,,We hebben nu een alternatief plan bij de gemeente ingediend’’, zegt Willemse. Hierin wordt een rijtje huizen in De Finish geschrapt en ontstaat een iets grotere afstand tot Blitsaerd-West. De gemeenteraad buigt zich er nu over.

Ook andere wijkbewoners stuurden kritische brieven, bijvoorbeeld over het verkeer. Vooral op de Blitsaerderleane – die nog altijd een hobbelige bouwweg is – zijn ouders bezorgd. Straks dendert het bouwverkeer richting Blitsaerd-Oost hier namelijk overheen. De gemeente belooft wel haast te maken met de bouw van een een tweede, oostelijke verkeersbrug over de Bonke.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct