Grafkelder en zerk van 'Jonker Sicke' gevonden in Jellum

Op de voorgrond links de grote grafzerk van Sicke van Dekema. Verder naar achteren kijken mensen liggend op de grond in een gat dat naar de grafkelder leidt. Foto LC/Erwin Boers

Bij een historisch onderzoek in de Jellumer dorpskerk is zaterdag de zerk van edelman Sicke van Dekema gevonden. Daaronder bevond zich zijn grafkelder met menselijke resten.

,,Ik neem al veertig jaar de telefoon op met Jonker Sikke’’, zegt horeca-eigenaar Allard van der Haring. ,,En dit is hem nou echt’’, wijst hij naar beneden. Onder zijn voeten ligt de enorme grafzerk van Sicke van Dekema, die in 1625 stierf. Daaronder bevindt zich zijn grafkelder vol beenderen.

De steen lag lange tijd verborgen onder een houten vloer. Dankzij het korte onderzoek van zaterdag is nu duidelijk dat de steen er nog ligt. Initiatiefnemer is Klaas Speelman, schoonvader van Van der Haring.

Nieuwe invullling

Hij hoopt een nieuwe invulling aan het leegstaande kerkgebouw te kunnen bieden met de historie van de beroemde dorpsedelman als inspiratiepunt. Het gaat bijvoorbeeld om kleinschalig theater en andere bijeenkomsten.

Speelman kreeg toestemming van de kerk om onder de vloer te kijken. Enkele monumentenambtenaren van de gemeente Leeuwarden en leden van de archeologische werkgroep van Aed Levwerd waren aanwezig bij het onderzoek. De kerk is overigens geen monument.

Mooie opsteker

De vondst van de grafsteen was een mooie opsteker. Nog groter was de verbazing toen hieronder een grote gave grafkelder tevoorschijn kwam. Het gaat om een forse ruimte met een gemetseld boogje boven de ingang.

Gezien het aantal schedels binnen lijkt het erop dat hier minstens vier mensen zijn bijgezet. Naast de zerk van Van Dekema werd een andere grafsteen blootgelegd. Die is van zijn dochter en schoonzoon.