Huis en haard verlaten om arme mensen in Zuid-Afrika zowel geestelijk als lichamelijk te voeden; je moet het maar durven. Martin (41) en Tirzah Hofman (38) uit Leeuwarden wagen de stap met hun drie kinderen. In december verhuizen ze.

‘Dit wil ik ook’, dacht Martin Hofman toen een echtpaar uit de kerk vertelde dat zij zendelingswerk zouden gaan doen. ,,Ik liep naar buiten en ik dacht: dit is het helemaal. Het voelde voor mij echt als een openbaring of hoe je dat dan ook maar wilt noemen.”

Zijn vrouw Tirzah had dat niet meteen. ,,Martin heeft wel vaker een bevlieging, dus eerst dacht ik dat hij het eigenlijk niet serieus meende. Ik vond het idee wel heel interessant, maar ik was bang dat het niet voor ons was weggelegd.”

In 2012 kwamen Frans en Carly Alkema, de oprichters van zendingsorganisatie Immanuel Ministeries terug naar Nederland. Het koppel komt oorspronkelijk uit Dokkum, maar ging in 2006 naar Zuid-Afrika om daar als zendeling te werken. Martin: ,,Ze gaven in Nederland een presentatie over hun werk. Het leek ons beiden weer fantastisch en ondanks dat we toen al bevestiging kregen van God, bleek het nog niet onze tijd te zijn. Er zouden nog vele vormingsjaren volgen.”

Giften

Het idee sluimerde een aantal jaren op de achtergrond. Toen Martin in 2018 twee longoperaties moest ondergaan, waar hij bijna aan onderdoor ging, kwamen hun plannen in een stroomversnelling. ,,Na zoiets heftigs ga je nadenken over wat je belangrijk vindt in het leven en wat je graag wilt doen. Mijn herstel heeft anderhalf jaar geduurd. Daarna ben ik weer fulltime aan het werk gegaan en toen borrelde ons idee weer naar boven. Ik was vastbesloten om dit keer stappen te zetten, want je weet nooit hoelang het leven duurt.”

Zo’n grote onderneming kost het nodige en het gezin had in 2019 nog niet genoeg geld voor de reis naar Zuid-Afrika. ,,We hebben de reis toch in geloof geboekt. Later werden we benaderd door mensen die dachten dat we misschien wel wat hulp konden gebruiken. Met hun steun hebben we de helft van de reis kunnen betalen. Kort daarna kregen we nog een gift en toen was de reis helemaal betaald. We hebben in die tijd veel gebeden en die giften voelden voor ons echt als een bevestiging van God. Sindsdien hebben we heel veel rust gevoeld.”

Sloppenwijken

Het gezin reist in december af naar Knysna, een stadje aan de Indische oceaan in het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika. Martin: ,,We werken daar voor Immanuel Ministries, maar de organisatie die ons uitzendt is Filadelfia Zending. Zij zijn ervaren in het begeleiden van zendelingen.”

Het gebouw van Immanuel Ministries staat in Oupad, één van de sloppenwijken in Knysna. In die wijken willen Martin en Tirzah mensen bereiken met het evangelie en praktische hulp bieden, bijvoorbeeld door het verstrekken van voedsel, het uitreiken van kleding en het organiseren van kinder- en tienerclubs.

Geen hoop

Vorig jaar februari is het koppel voor het eerst afgereisd naar Knysna om een week lang voor Immanuel Ministries te werken. Tirzah: ,,We zijn de sloppenwijken in geweest en hebben gepraat met de mensen die daar woonden. Het was net alsof ik op een filmset liep. Ik zag dingen die je normaal gesproken alleen op tv ziet, het was zo onwerkelijk. Het verschil tussen rijk en arm is ontzettend groot.”

De tekst gaat verder onder de foto.

loading

Martin: ,,Ondanks dat de apartheid jaren geleden is afgeschaft, is deze toch nog erg zichtbaar aanwezig in Zuid-Afrika. Mede hierdoor hebben de ‘vergeten’ mensen in de sloppenwijken geen hoop voor de toekomst, en omdat er geen werk is, ook geen inkomen. Daardoor is er veel criminaliteit, alcohol- en drugsmisbruik. Ook huiselijk geweld en kindermishandeling zijn er aan de orde van de dag.”

De kinderen

Martin en Tirzah vinden het naast het geven van praktische en geestelijke hulp ook belangrijk om relaties op te bouwen met de bevolking. ,,We hebben gezien wat aandacht doet bij de mensen en dan vooral bij de kinderen. Je ziet hun ogen twinkelen zodra ze gezien worden bij bijvoorbeeld de kinderclubs.”

Immanuel Ministries wordt grotendeels overgenomen door Martin en Tirzah en daarom hopen ze straks nog meer te kunnen betekenen voor de lokale bevolking. ,,We gaan zien wat er op ons pad komt. Onze grootste prioriteit zal wel altijd onze drie kinderen blijven.”

Voor Sefanja (14), Mischa (13) en Manoah (11) was de beslissing van hun ouders wel even slikken. Tirzah: ,,De oudste zag het in eerste instantie helemaal niet zitten. Ze heeft hier haar leven opgebouwd en dat wilde ze niet kwijt. Dat begrepen we beiden heel goed. Mischa, de middelste, zag zichzelf er al helemaal rondlopen en had er dus niet zoveel moeite mee. Manoah, onze jongste, was vooral heel enthousiast over de vliegreis”, zegt ze lachend. ,,Ik denk dat zij nog niet helemaal door heeft wat er precies gaat gebeuren.”

Samenwerking

Martin: ,,We hebben God gevraagd of Hij de harten van onze kinderen wilde aanraken. Uiteindelijk gebeurde dat ook. Toen we naar het gemeentehuis gingen voor onze paspoorten, werd onze oudste dochter Sefanja aangesproken door de meneer van het loket. Hij vroeg haar of ze een Bijbelse naam had en dat heeft ze. Ze raakten aan de praat en het bleek dat hij in de kerk zat waar Frans en Carly Alkema vroeger ook inzaten. Hij kende Immanuel Ministeries goed en wist precies naar welke regio wij zouden gaan. Hij zei dat ze zich geen zorgen hoefde te maken over de verhuizing en dat God steun zou bieden bij deze stap. Dat vonden we zo bijzonder. Van alle mensen die ons konden helpen bij het loket, kwamen we bij hem. Dat voelde voor ons weer als een bevestiging. Vanaf dat moment was Sefanja ook om.”

Het gezin is in Knysna compleet afhankelijk van giften. ,,Ook dat is dus weer een geloofsstap. Die realisatie was vorig jaar best heftig voor ons. We moesten het echt even verwerken. Dan krijg je gedachten als: waar beginnen we aan? Dat is nu wel wat overgewaaid. Tot nu zijn we bij elke stap die we hebben gezet voorzien van hetgeen we op dat moment nodig hadden. We hopen dat dat zo zal blijven. Als mensen ons giften sturen, zien we dat echt als een samenwerking.”

Facebook: Martin en Tirzah naar Zuid-Afrika

www.filadelfia-zending.nl

Reageren? nynke.bruinsma@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Bewustzijn
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct