International Day op Stenden in Leeuwarden, waar studenten van verschillende nationaliteiten hun eigen land kunnen promoten. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Gesjoemel Qatar levert NHL Stenden grote schade op

International Day op Stenden in Leeuwarden, waar studenten van verschillende nationaliteiten hun eigen land kunnen promoten. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De reputatie en de internationale ambities van NHL Stenden lopen een grote knauw op door frauduleuze praktijken in Qatar. De hogeschool gaat diep door het stof, maar moet vrezen voor meer strafmaatregelen van de minister.

Lees ook: Onderzoek inspectie naar misstanden bij campus NHL Stenden in Qatar, hogeschool ontkent aantijgingen

Vrijdag publiceerde de Inspectie voor het Onderwijs een vernietigend rapport over de campus van NHL Stenden in Qatar. De manier waarop Nederlandse diploma’s zijn verstrekt aan studenten was ondermaats. Er was geen controle of de Qatarese studenten op hbo-niveau zaten en slechts 10 procent van hen haalde voldoende studiepunten in Nederland.

In een brief aan de Tweede Kamer dreigt minister Ingrid van Engelshoven een einde te maken aan de mogelijkheid voor buitenlandse studenten om een Nederlands diploma te halen, als zij minstens 25 procent van de studie hebben doorgebracht in Nederland.

De minister zegt dat zij ‘neigt’ naar deze optie, maar wacht voor een definitief besluit verdere maatregelen af die NHL Stenden zelf neemt. Het optreden van de hogeschool wordt daarmee bepalend voor landelijke wetgeving, die vele duizenden buitenlandse studenten kan treffen.

Negatief daglicht

De hogeschool staat nu in een negatief daglicht bij accreditatiecommissie NVAO. Die schort vanwege de gang van zaken in Qatar het oordeel over de opleiding Hotelmanagement op. De hotelschool is een van de paradepaardjes van NHL Stenden en zeer internationaal gericht. Veel Nederlandse studenten volgen een deel van de opleiding op de campussen die Stenden heeft in Zuid-Afrika, Bali, Thailand en Qatar.

Onderzoek Onderwijsinspectie

NHL Stenden heeft zichzelf enorme schade berokkend door de geluiden uit eigen gelederen over fraude en corruptie in Qatar niet serieus te nemen. Nadat NRC Handelsblad in februari van dit jaar uitgebreid over de misstanden berichtte kondigde de Onderwijsinspectie onderzoek aan.

De hogeschool bezwoer toen dat er geen sprake was van gesjoemel en dat er niet ten onrechte Nederlandse diploma’s waren verstrekt aan Qatarese studenten. Zij sprak daarmee haar eigen examencommissie tegen, die had aangedrongen te stoppen met de campus in Qatar. ,,Er zijn geen onterechte diploma’s aan buitenlandse studenten uitgedeeld’’, aldus het college van bestuur toen. Het onderzoek werd ‘met vertrouwen’ tegemoetgezien.

Andere toon

Nu slaat bestuursvoorzitter Erica Schaper een heel andere toon aan. De hogeschool stopt per direct met het verstrekken van Nederlandse diploma’s aan studenten uit Qatar die een jaar in Nederland studeren. ,,Van ons mag er namelijk geen twijfel bestaan over de kwaliteit en eindniveau van ons onderwijs. Vanzelfsprekend raakt ons dit zeer.”

NHL Stenden moet uiterlijk 1 oktober met een plan van aanpak komen. In opdracht van de inspectie moet de school zelf onderzoek doen naar ,,signalen over fraude bij studenten, docenten of medewerkers, mogelijke zelfverrijking van docenten of medewerkers, bevoordeling van bepaalde (groepen) studenten of privileges die studenten hebben ontvangen buiten de reguliere afspraken om (zoals extra herkansingen, lagere niveau-eisen, het cadeau geven van studiepunten etc)’’, zo staat in het rapport. De inspectie is zelf niet bevoegd om onderzoek te doen in Qatar.

Op last van de inspectie moet NHL Stenden ook vaststellen of mogelijk publieke middelen aan activiteiten in Qatar zijn besteed. Dit is verboden, maar de inspectie zegt in de loop van het onderzoek signalen hierover te hebben ontvangen. In november besluit de inspectie of verder onderzoek nodig is.

Lees ook: Kritisch rapport inspectie: NHL Stenden stopt met Nederlandse diploma's in Qatar

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct