Tussen de 600 en 800 briefstemmers in Leeuwarden hebben van de gemeente verkeerde enveloppen gekregen. Ze krijgen met spoed nieuwe post.

De groep kiezers van 70 jaar of ouder kreeg vorige week twee retourenveloppen in plaats van een retourenvelop en een speciale envelop waarin de briefstem moet. Het gebruik van twee verschillende enveloppen is nodig om het ingevulde stembiljet te scheiden van de persoonlijk ondertekende stempluspas.

Meerdere kiezers trokken de afgelopen dagen bij de Leeuwarder Courant aan de bel. De gemeente Leeuwarden kreeg vijftien verontruste telefoontjes. Na onderzoek bleek dat waarschijnlijk 600 tot 800 kiezers twee retourenveloppen hebben gekregen. De gemeente wijst naar de drukkerij die de enveloppen verkeerd sorteerde. De kiezers krijgen ‘met spoed een nieuwe envelop toegestuurd’, aldus de gemeente.

Leeuwarden knijpt ook een oogje toe bij enveloppen die verkeerd retour worden gestuurd. Alle stembiljetten en stempluspas die de gemeente ontvangt, mits correct ingevuld, worden behandeld. Dat niet de juiste enveloppen worden gebruikt, neemt Leeuwarden voor lief. In de gemeente mogen 16.500 mensen per post stemmen.

Hoe werkt stemmen per post?

Wie per post stem, krijgt een briefstembiljet, een envelop voor het briefstembiljet en een retourenvelop. Al eerder kregen de kiezers een stempluspas, zoals iedere stemgerechtigde heeft gekregen. Briefstemmers moeten hun keuze kenbaar maken op het stembiljet en deze in de envelop voor het briefstembiljet stoppen. Samen met de ondertekende stempluspas moet deze envelop in de retourenvelop.

Het briefstembiljet moet in een aparte envelop om ervoor te zorgen dat de stem anoniem wordt behandeld. Bij het openmaken van de grote envelop wordt de stemenvelop gescheiden van de ingevulde stempluspas.

Ook foute enveloppen in andere gemeenten

Ook in andere gemeenten in het land kregen briefstemmers verkeerde enveloppen. In Barneveld kregen inwoners een retourenvelop voor de gemeente Wageningen, in Epe kregen kiezers een envelop van de gemeente Hattem.

100.000 Friezen 70 jaar of ouder

In Friesland hebben deze week 100.000 70-plussers de mogelijkheid om hun stem via de post uit te brengen. Postverwerker PostNL vraagt deze kiezers om hun stem voor vrijdag 12 maart om 17:00 uur op de bus te doen. Dan garandeert PostNL dat de briefstem op tijd aankomt bij de juiste gemeente. Wie de stem niet op de post wil doen, mag het ingevulde stembiljet ook in de juiste enveloppen inleveren op speciale afgiftepunten in de eigen gemeente.

‘Kan ik nu wel stemmen?’

Bij de Leeuwarder Courant meldden zich de afgelopen dagen ook al meerdere kiezers die twee retourenveloppen kregen. De kiezers waren bang dat ze niet op tijd een oplossing krijgen van de gemeente Leeuwarden en hun stem niet per post kunnen uitbrengen. Een deel wil wegens de coronamaatregelen niet fysiek gaan stemmen in een stembureau.

Ook gaven de kiezers aan bang te zijn dat andere 70-plussers de fout niet door zouden hebben en de stem in de verkeerde envelop terug zouden sturen. Stemmen die niet in de juiste enveloppen binnenkomen, worden als ongeldig beschouwd, zo schrijft de officieel wet voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Verkiezingen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct