Het oude pand van garage Douma aan de Bote van Bolswertstraat in Leeuwarden. Hier worden cliënten van Strong ID gehuisvest.  Foto MARCHJE ANDRINGA

Gemeente Leeuwarden grijpt in na overlast bij zorgverlener aan 't Vliet

Het oude pand van garage Douma aan de Bote van Bolswertstraat in Leeuwarden. Hier worden cliënten van Strong ID gehuisvest. Foto MARCHJE ANDRINGA

Inbraken, diefstal, ruzies, drugsgebruik en geweld. Na tientallen incidenten krijgen politie en stadstoezicht meer bevoegdheden in een deel van de Vlietzone in Leeuwarden.

De overlast in de wijk ontstaat in de zomer van 2018 met de komst van zorgverlener Strong ID in de Willem Loréstraat. Strong ID verleent hulp aan jongeren die tussen wal en schip zijn geraakt en elders in de reguliere hulpverlening geen plek vinden.

Maar behalve begeleiding – de taak van Strong ID – biedt de zorgverlener de zestien tot twintig jongeren ook de mogelijkheid een kamer te huren in de straat. Dat loopt in augustus 2018 uit de hand. Zodanig dat een tweetal buren hun huizen verkopen en vertrekken.

'Ik zag dingen die ik normaal op Netflix zie'

Lees ook: VVD en D66 willen spoeddebat over overlastgebied Vlietzone

,,Uit de panden klonk gekrijs, er werd gescholden, gevochten. De hele inboedel van een kamer werd op straat gegooid. De politie reed af en aan. Over de daken zaten jongeren elkaar achterna naar het pand van Douma waar een vechtpartij begon”, vertelt een van de buren die besloot te verhuizen vanwege de overlast. ,,Ik zag dingen die ik normaal op Netflix zie, en nu gebeurt het voor mijn huis. Alles hier in de buurt is in die zomer bedorven. Mijn kinderen konden niet eens meer op straat spelen.”

Het aanstellen van nachtwakers en het verscherpen van het toezicht door Strong ID zelf levert vorig najaar een kortstondige verbetering op.

Wederom escalatie

Maar begin dit jaar escaleert het opnieuw. Weer vechtpartijen, inbraken, geluidsoverlast en drugsgebruik: de lijst met incidenten die de gemeente de eerste zes maanden registreert, is lang. En leidt tot een uitzonderlijke maatregel: het aanwijzen van de omgeving van Strong ID tot overlastgebied. Politie en stadstoezicht krijgen daardoor meer mogelijkheden om overlastgevers aan te pakken. Die kunnen door de maatregel direct uit de omgeving worden verwijderd voor een periode van 24 uur. Bij herhaling kan een gebiedsverbod opgelegd worden van twee weken. Doel: verdere verstoring van de openbare orde voorkomen.

'Ik zou zelf ook niet blij zijn als iets als Strong ID zich in mijn buurt zou vestigen'

Marcel Lautenbach is samen met een compagnon de drijvende kracht achter Strong ID. Lautenbach is een ‘ervaringsdeskundige’, en dat maakt dat hij wel contact krijgt met de doelgroep: iets wat de reguliere hulpverlening vaak niet lukt.

,,Ik snap de bezwaren van de buurt, ik zou zelf ook niet blij zijn als iets als Strong ID zich in mijn buurt zou vestigen. Daarom probeer ik ook contact met de buurt te onderhouden.” De maatregel van de gemeente verwelkomt hij. ,,Dat geeft ook ons de mogelijkheid om de overlast te bestrijden.” Zelf heeft Lautenbach onlangs acht camera’s in de omgeving opgehangen. ,,En de jongeren hier mogen geen bezoek meer ontvangen, want die veroorzaakten ook een deel van de overlast hier.”

Volgens wethouder Herwil van Gelder hebben de maatregelen succes. ,,Na het instellen van het overlastgebied zijn er amper incidenten meer.”

‘Er moet echt wat veranderen’

Strong ID en de gemeente hebben een zorgcontract. ,,De hulpverlening is goed. Dat hoor ik ook van de politie. Jongeren op wie niemand vat kreeg, lijken nu op het goede pad te komen.” Tegelijkertijd legt Strong ID een zware druk op de buurt, erkent Van Gelder. ,,Het is ingewikkeld. Het is onorthodoxe hulpverlening. En dat de jongeren in de straat wonen, staat los van het zorgcontract dat we hebben.”

De afgelopen jaren heeft de gemeente veel geld geïnvesteerd in de Vlietzone. Juist om de leefbaarheid te vergroten. ,,Maar we kunnen hen niet verbieden zich hier te vestigen”, zegt Van Gelder. ,,Dat is niet onze bevoegdheid. Wel zijn we met hen in gesprek, en met de omgeving. Er moet echt wat veranderen. Maar ook de zorg voor deze groep jongeren is belangrijk. Het is een complexe situatie.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct