Geldboetes voor knokpartij van Grousters met jongeren uit Warten tijdens kerst

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een confrontatie tussen jongeren uit Grou en Warten mondde in de nacht van eerste op tweede kerstdag 2019 uit in een knokpartij. Vier leden van de Grouster delegatie moesten donderdag voor de rechter verschijnen.

Dat er geen jongeren uit Warten waren gedagvaard kwam doordat er vanuit het Grouster kamp geen aangifte was gedaan.

Dat laatste was nogal tegen het zere been van de verdachten. Een 19-jarige man uit Reduzum zei daarover dat de jongens uit Warten „in de slachtofferrol zijn gekropen”. „Daardoor zijn wij er slechter uit gekomen”, aldus de verdachte. Hij en zijn drie medeverdachten kregen van de politierechter een boete van 750 euro wegens openlijke geweldpleging.

Alle vier hadden ze klappen uitgedeeld. Het was eerder op de avond al redelijk uit de hand gelopen in Grootcafé Treemter, waarna de groep uit Warten werd aangeraden om maar naar huis te gaan. In de Hoofdstraat in Grou kwam het alsnog tot een confrontatie. Op bewakingsbeelden die tijdens de zitting werden vertoond was te zien dat een paar mensen de confrontatie zochten, waarna de situatie razendsnel escaleerde.

De man uit Reduzum en de andere verdachten, een 19-jarige Leeuwarder en twee mannen uit Grou van 22 en 23 jaar, gaven toe dat ze klappen hadden uitgedeeld. Maar ze hadden ook zeker het nodige moeten incasseren. Rechter Tom Wiersma legde het uit: er was niet alleen geen aangifte gedaan tegen de groep uit Warten, ook het letsel van de leden van die laatste groep was zwaarder. Zij zijn die nacht nog voor controle naar het ziekenhuis geweest.

Wiersma hield er bij het bepalen van de hoogte van de straf rekening mee dat de zaak naderhand is uitgesproken met de tegenpartij. De rechter was ervan overtuigd dat de verdachten niet uit zijn geweest op een confrontatie. Ook hadden de verdachten alle vier een blanco strafblad. De officier van justitie had werkstraffen van 50 uur geëist.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank