Verpleegkundige Vera Klamer in de testlocatie waar GGD Fryslân sinds begin april tot tweehonderd neusslijm-monsters kan afnemen.

GGD-tent bij Izore start met 100 coronatesten voor zorgpersoneel per dag

Verpleegkundige Vera Klamer in de testlocatie waar GGD Fryslân sinds begin april tot tweehonderd neusslijm-monsters kan afnemen. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De GGD is maandag begonnen met coronatesten voor zorgmedewerkers in een nieuwe ‘tent’ bij Izore aan de Jelsumerstraat in Leeuwarden.

,,We kunnen hier ruim 100 mensen per dag testen’’, zegt GGD-arts Everhard Hofstra. Opschaling naar een fors hoger aantal is eventueel ook mogelijk. Vooralsnog richt het onderzoek zich hier vooral op mensen uit de zorg, bijvoorbeeld het personeel van een verzorgingshuis of een huisartsenpost.

Lastige afwegingen

In de eerste weken van de coronacrisis voelden werkgevers zich met grote dilemma’s opgescheept. Want wat moesten ze doen met personeel dat zich verkouden voelde? ,,Er werd tegen mensen gezegd: ziek thuis maar normaal uit en als je je weer goed voelt, ga je weer aan het werk’’, zegt Hofstra. Te veel mensen naar huis sturen was lastig, want dan dreigde personeelsgebrek.

De afweging was lastig, omdat onbekend was of medewerkers een verkoudheidje of corona onder de leden hadden. De testen die de GGD nu bij Izore uitvoert, nemen die onzekerheid weg. Een zorginstelling kan personeel nu snel laten onderzoeken, zodat duidelijk is of iemand weer veilig aan het werk kan. ,,Het gaat niet via de huisarts, maar de bedrijfsarts’’, zegt Hofstra.

De testen werden de afgelopen weken op kleinere schaal uitgevoerd in de Camminghahal aan het Kalverdijkje. De nieuwe aluminium tent aan de Jelsumerstraat is echter beter toegerust op de situatie. Binnen zijn ‘eenrichtingsstraten’ aangelegd. ,,Mensen gaan er hier aan de voorkant in en aan de achterkant weer uit’’, vertelt verpleegster Vera Klamer.

Procedure van zeven minuten

Wie langs de strenge beveiliging is gekomen en de tent inloopt, moet eerst zijn handen wassen en komt dan in een ruimte voor een intakegesprek met een doktersassistente. Daarna volgt een kamertje waar de test wordt afgenomen. Dat gebeurt met wattenstokjes waarmee keel- en neusslijm wordt afgenomen. De hele procedure kan in zeven minuten klaar zijn.

,,De stokjes doen we in een afsluitbaar zakje’’, toont Klamer. Die kunnen vervolgens snel bij het naastgelegen laboratorium van Izore worden afgeleverd. Binnen de tent werken alle medewerkers in beschermende kleding met mondkapjes. Wie getest is, staat onmiddellijk weer in de buitenlucht. Het resultaat kan een dag later bekendgemaakt worden.

Zorgverleners uit heel Friesland kunnen gebruik maken van de testlocatie. Niet alle ziekenhuizen en instellingen doen dit, want soms beschikken zij zelf over testcapaciteit. Landelijk wordt het aantal testen flink opgevoerd in opdracht van Den Haag.

Geen informatie over immuniteit

Er zit wel een nadeeltje aan, waarschuwt Hofstra. De testen maken alleen maar duidelijk of iemand op het testmoment drager is van het virus. ,,We kunnen dus niet zien of iemand het al gehad heeft en immuun is.’’ Zorgmedewerkers willen dat wel graag weten, merkt hij. ,,Dat is met de huidige test niet mogelijk. Bovendien weten we ook nog niet hoe veilig je dan precies bent.’’

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct