Hoe smaakt een maaltijd waar vroeger de slachtoffers van de slavernij op moesten werken? Op 1 juli kan Leeuwarden het proeven tijdens Free Heri Heri.

Free Heri Heri is - om misverstanden te voorkomen - geen culinair evenement à la Ljouwert Culinair. Maar eten speelt wel een belangrijke rol, vertelt de uit Suriname afkomstige auteur en kok Judith Cyrus in een bovenzaal van De Walrus. Samen met de bekende Friese tv-kok Reitse Spanninga heeft ze het Surinaamse gerecht Heri Heri klaargemaakt, als voorproefje op 1 juli, de dag waarop herdacht wordt dat de slavernij in 1863 werd afgeschaft.

,,Mensen die tot slaaf gemaakt werden, kregen voedsel waarop ze lang en hard konden werken. Heri Heri was zo’n gerecht met aardvruchten, gezoute vis, ei en banaan.”

Surinaams

Het mooie aan het gerecht, dat in de Surinaamse keuken een prominente plek heeft gekregen, is dat het het verhaal van de slavernij vertelt. ,,De gezoute vis, stokvis, is vanuit Nederland naar Suriname gebracht. Samen met de ingrediënten uit Suriname is zo een gerecht ontstaan.”

De laatste jaren is er meer aandacht voor het slavernijverleden van Nederland. En ja, de afschaffing daarvan in 1863 is lang geleden. Maar dat betekent niet dat de aandacht ervoor niet meer nodig zou zijn. ,,We worstelen nog steeds met het verleden. Met begrip voor wie we zijn en waar we ons thuis voelen. Er is nog steeds racisme, discriminatie en verdeeldheid. Suriname is pas 45 jaar onafhankelijk. Het is langer geleden dan de Tweede Wereldoorlog maar dat betekent niet dat het niet nodig is om hier aandacht aan te schenken”, meent Judith Cyrus.

Afschaffing slavernij

Met een programma op 1 juli, waar het gezamenlijk eten van Heri Heri een onderdeel van is, staat nu ook Friesland stil bij de afschaffing van de slavernij. En dat is hard nodig, denkt Reitse Spanninga. ,,Toen ik benaderd werd door Pier21 of ik mee wilde werken en samen met Judith wilde koken, ben ik me gaan verdiepen in de slavernijperiode. En dat zouden alle Friezen moeten doen.”

Als voorbeeld noemt Spanninga een schilderij in het Stadhouderlijk Hof - dat op 1 juli ook naar voren komt in het programma. ,,Daarop zie je Maurits en een klein zwart jongetje. Dat jongetje heeft geen naam. En het verhaal van het beeld is dat Maurits zorgde voor de hond, de kat en de bediende, dat jongetje. De schellen vielen van mijn ogen.”

Ook de ideeën van Spanninga over bijvoorbeeld Zwarte Piet zijn veranderd door de samenwerking met Cyrus en het zich verdiepen in het Nederlandse slavernijverleden. ,,Eerst dacht ik toch een beetje ‘waar maken ze zich druk om?’. Ik zag het als onderdeel van onze cultuur. Nou, daarin ben ik wel met de neus op de feiten gedrukt.”

Samen koken

Het gerecht Heri Heri. Het samen koken. Het gezamenlijk nuttigen van de maaltijd op 1 juli in combinatie met een tocht langs plaatsen in Leeuwarden die herinneren aan het slavernijverleden. Volgens Cyrus en Spanninga een heel goede manier om de bewustwording rondom het slavernijverleden te vergroten. ,,Eten is voor mij ook een teken van verbinding. Als je elkaars eten eet, leer je elkaar kennen en ontstaat er begrip. Herinneren, herkennen en erkennen”, dat is waar het om draait”, besluit Judith Cyrus.

Free Heri Heri wordt georganiseerd door Pier21, samen met onder meer De Walrus en het Stadhouderlijk Hof.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct