Festival geschrapt? Leeuwarden stort belasting terug

Psy-fi. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Organisatoren die hun evenement vanwege corona moesten afblazen, krijgen hun afgedragen leges terug van de gemeente Leeuwarden.

Dit hebben burgemeester en wethouders van Leeuwarden besloten. De belasting die is betaald voor festivals tot het einde van dit jaar worden teruggestort. ,,De terugbetaling van leges geldt niet voor aanvragen voor een evenementenvergunning die, ondanks de van kracht zijnde coronamaatregelen, nu alsnog worden ingediend’’, waarschuwen b. en w.

Het gemeentebestuur blijft er op inzetten om facturen van bedrijven sneller dan vroeger te betalen. Betaling van rekeningen van 10.000 euro of meer gebeurt zo snel mogelijk, om het bedrijfsleven te steunen. Officieel moet betaling in dertig dagen plaatsvinden, maar het gebeurt nu ,,meteen na afwikkeling van de interne toetsing’’, zo antwoorden b. en w. op vragen van Gemeente Belangen Leeuwarden (GBL).

Of het ook in de toekomst op deze wijze gebeurt, hangt af van de rentestanden, want extra snelle betaling kan ertoe leiden dat de gemeente vaker geld moet lenen. Dat kost gemeenschapsgeld wanneer de rente hoog is.