De negen F-35’s van de vliegbasis Leeuwarden staan aan de grond tot duidelijk is hoe bij drie toestellen motorschade is ontstaan. ,,Drie, dat is geen toeval meer.’’

Nederland heeft inmiddels 17 F-35’s. Acht ervan staan in de Verenigde Staten, negen in Leeuwarden. Die staan, vertelt basiscommandant Henk Doorten, nu allemaal aan de grond wegens motorschade, die voor zover bekend nergens eerder voor is gekomen.

Reguliere inspectie

,,Het kwam aan het licht bij de reguliere inspectie, die we om de zoveel uur houden’’, vertelt Doorten. Er werd slijtage aan de motoren van drie toestellen vastgesteld, die afweek van de slijtage die fabrikant Pratt & Whitney aangeeft. ,,Met het blote oog is het niet te zien, je constateert het met speciale apparatuur’’, aldus de basiscommandant.

De rapportage is naar de fabrikant gestuurd en het wachten is nu op de reactie. ,,Meestal bestaat die uit vragen om aanvullende inspecties’’, weet Doorten.

Daarnaast wordt gecontroleerd of gruis van de banen op de basis de oorzaak kan zijn. Daar wordt altijd streng op gecontroleerd, omdat steentjes en gruis ( foreign object debris , in luchtvaarttermen) bij straalvliegtuigen voor grote schade kunnen zorgen.

Drie motoren

,,Maar als het om drie motoren tegelijk gaat, kun je het niet afdoen met ‘ergens een steentje’. Dit is te toevallig.’’ Mogelijk zijn losgeraakte minuscule deeltjes van de anti-sliplaag de schuldigen. Nog intensiever vegen zou dan een oplossing zijn.

Voorlopig worden de F-35’s niet gebruikt en gaan alleen de F-16’s de lucht in. ,,De F-35 is een nieuw vliegtuig, daar zijn we erg voorzichtig mee.’’ Hoe lang de F-35’s stilstaan, durft Doorten niet te zeggen. ,,Hopelijk zo kort mogelijk.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
F-35
Vliegbasis
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct